Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

V Česku padaly teplotní rekordy. Teploměry ukazovaly více než 16 stupňů Celsia

  • 9
Během úterního dne naměřili meteorologové hned několik teplotních rekordů. Ručičky teploměrů ukazovaly více než 16 stupňů Celsia. Podle předpovědi bude teplé počasí do konce měsíce. S příchodem meteorologického jara, tedy počátkem března, se mírně ochladí.

Na západě a jihozápadě Čech v úterý padaly teplotní rekordy. Meteorologové je naměřili na 17 ze 151 stanic, které měří alespoň 30 let. 

Nejvyšší teplotu zaznamenali v Plzni-Bolevci, kde teploměr odpoledne ukázal 16,2 stupně Celsia. Na dalších třech západočeských stanicích teplota překročila 15 stupňů, uvedla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Většina je z Plzeňského a Jihočeského kraje,“ řekla k úterním rekordům Sýkorová. Maximum v Plzni-Bolevci překonalo dosavadní rekord 15,8 stupně Celsia z roku 2008. Dosud nejvyšší pro 26. únor byly také teploty ve Staňkově na Domažlicku, kde odpoledne naměřili 15,7 stupně, v Domažlicích s 15,6 stupně a v Klatovech s 15,5 stupně. 

Rekordy v Česku padaly na pěti místech i v pondělí. Na třech stanicích v Čechách teploty přesáhly 17 stupňů Celsia. 

Teplé počasí vydrží podle předpovědi do konce února, ve čtvrtek může teploměr ukázat až 18 stupňů Celsia. Se začátkem března se mírně ochladí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video