Sněhové jazyky hrozí především v horských oblastech.

Sněhové jazyky hrozí především v horských oblastech. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Sněhové jazyky a nesjízdné silnice. V pátek na východě připadne až 15 cm

  • 7
Do střední Evropy ve středu dorazí brázda nízkého tlaku vzduchu z jihozápadu. Meteorologové z Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) očekávají tvorbu sněhových jazyků. Varují před možnými komplikacemi na silnicích a v dopravě. Na Moravě a ve Slezsku v pátek podle výhledu meteorologů připadne až 15 centimetrů nového sněhu.

Tvorbu sněhových jazyků meteorologové předpokládají po celou středu v kraji Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a na Vysočině.

Více na Počasí iDNES.cz

ČHMÚ upozorňuje na zhoršení sjízdnosti komunikací. Některé silnice mohou být zcela nesjízdné. Meteorologové nabádají ke zvýšené opatrnosti a sledování dopravního zpravodajství. Na horách lidem doporučují dbát pokynů Horské služby.

Nejvíce sněhu prozatím napadlo v Beskydech na stanici Lysá hora (1 322 m n. m.). Zde hlásí meteorologové až 58 cm sněhu. O 10 cm méně leží na stanici Plechý na Šumavě v nadmořské výšce 1 344 metrů. V Krkonoších je nejvíce sněhu na Labské boudě (1 320 m n. m.). Zde meteorologové hlásí sněhovou pokrývku do 50 cm.

V Orlických horách leží na hřebenech i přes 30 cm, v Jeseníkách a na Králickém Sněžníku leží většinou 12 až 47 cm.

Na Moravě a ve Slezsku v pátek vlivem intenzivnímu sněžení připadne až 15 centimetrů nového sněhu. Mrznout bude na celém území i o víkendu. Další informace ČHMÚ zveřejňuje na webových stránkách.

V úterý panovaly nízké teploty pod -12 °C na západě a jihozápadě republiky, středeční ráno však přineslo silné mrazy i na severovýchod území.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video