ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Česko o víkendu sevřou silné mrazy, přes noc klesnou teploty k minus 16

  • 7
Mrazivé počasí zastihne Česko i o víkendu. Teploty v sobotu večer klesnou pod -12 °C, ojediněle i na hodnoty kolem -16 °C. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto v pátek vydali výstrahu před velmi silným mrazem, která platí do nedělního rána pro celou republiku.

V sobotu očekávají meteorologové zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, k večeru pak místy tvorbu nízké oblačnosti a mrznoucích mlh. Nejnižší noční teploty klesnou na -9 až -14 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce ojediněle až na -16 °C. Před silným mrazem také meteorologové vydali výstrahu, kterou slibují v sobotu upřesnit.

Meteorologové varují zejména před nebezpečím prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučují lidem chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by podle ČHMÚ měli omezit délku pobytu venku. „Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvádí ve výstraze, která prozatím platí do nedělního rána.

Zatímco mrazy udeří o víkendu, sněžení v pátek dopoledne zesláblo. „Od páteční půlnoci do poledne (za 12 hodin) napadlo v jihovýchodní polovině území většinou 7 až 15 cm, ojediněle až 20 cm prachového sněhu,“ uvádí ČHMÚ. V následujících hodinách se bude již vyskytovat sněžení pouze slabé až mírné intenzity.

Vydatné dopolední sněžení ovšem zapříčinilo, že dnešek je prvním dnem této zimy, kdy sníh leží opravdu na všech stanicích ČHMÚ v Česku. „Nejvíce nového sněhu (13 cm) hlásí Brno. V Olomouci leželo ráno 19 cm, z toho 11 cm nového. Ostrava celkem 18 cm z toho 8 cm nového sněhu,“ píše ČHMÚ na svém Twitteru.

Nejvíce sněhu leží v Beskydech na Lysé hoře - 72 cm, na Šeráku v Jeseníkách 52 cm, šumavské stanice Plechý (53 cm) a Blatný vrch (50 cm) mají rovněž více půl metru sněhu. Na Labské boudě v Krkonoších je ho pak 47 centimetrů sněhu.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video