ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Do středních poloh v Čechách přichází první sníh sezony, bude těžký a mokrý

  • 12
V Čechách v úterý odpoledne začne padat sníh. Sněhové srážky se týkají zejména poloh nad 400 metrů nad mořem, sníh má být ale mokrý a těžký, což může kvůli polámaným větvím nebo stromům způsobit komplikace v dopravě nebo dodávkách elektřiny. Sněžení dočasně ustane až ve středu ráno a kolem poledne znovu začne.

Od úterního podvečera do středečního rána podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu napadne od středních poloh Čech kolem pěti, ojediněle až deseti centimetrů většinou mokrého a těžkého sněhu.

V Česku napadl první letošní sníh, na silnicích hrozí námraza

„Z hlediska nové sněhové pokrývky budou nejohroženější polohy s nadmořskou výškou mezi 400 a 600 metry nad mořem. Sněžení se týká hlavně jihovýchodní a východní poloviny Čech,“ doplnili meteorologové. 

V nižších polohách pak očekávají déšť nebo déšť se sněhem a ojediněle se bude na silnicích a chodnících tvořit náledí a zmrazky. Řidiči by proto tomu měli přizpůsobit jízdu. 

Sněžení se očekává v sedmi krajích, a to ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Vysočina a některých okresech Královéhradeckého a Pardubického kraje. Dotkne se tedy lehce i severu Čech, konkrétně Jablonecka, Semilska, Frýdlantska nebo Železnobrodska.

Od středečního poledne do čtvrtečního rána bude situace v Čechách pravděpodobně podobná. Sníh se očekává na území šesti krajů, na rozdíl od úterý se už nebude týkat Plzeňského kraje. „Může se vyskytnout také mrznoucí déšť s tvorbou slabé ledovky,“ doplnil ČHMÚ.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video