Střední Morava se zahalila do saharského písku. (31. března 2024)

Střední Morava se zahalila do saharského písku. (31. března 2024) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Smog z písku ze Sahary se roztahuje na Moravu, předpovědi jsou nejisté

  • 78
V Čechách a v části Moravy a Slezska nadále platí smogová situace kvůli písku ze Sahary. Podle meteorologů může být písek, který zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, na území Česka až do pondělí. Studená fronta v pondělí přinese silný jižní vítr. Výstraha platí především pro Slezsko, kde bude dosahovat rychlosti až 70 km/h.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ uvedli už v sobotu pracovníci ústavu. Saharský písek se podle nich může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí.

V pondělí pak přes Česko přejde studená fronta, kterou bude zejména ve Slezsku doprovázet silný vítr. V nárazech bude mít rychlost až 70 km/h. Výstraha platí od 9 do 20 hodin.

V neděli meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu. Krátkodobé, hodinové koncentrace polétavého prachu byly dnes ráno nad hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový hlavně v Čechách.

Smog může způsobit problémy nemocným, ti by měli omezit pobyt venku

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video