Do konce roku se budou teploty držet nad nulou, po Novém roce se ochladí

  • 36
Podle meteorologů se v posledním týdnu letošního roku budou teploty přes den držet převážně nad nulou. Mohou se však objevit přechodné výkyvy, při kterých zaznamenáme lehké mrazíky, nebo se naopak více oteplí. Od Nového roku se budou teploty pohybovat kolem dvou stupňů.

Na Štědrý den bude 6 až 10 °C. Podle předpovědi by se po zbytek týdne měly teploty pohybovat mezi 1 až 6 °C. „Předpokládáme, že období od 24. prosince 2018 do 20. ledna 2019 bude jako celek teplotně průměrné,“ uvedl ČHMÚ. 

Poslední prosincový týden bude podle meteorologů spíše slabě nadprůměrný, první a druhý lednový týden průměrný a třetí lednový týden vychází spíše slabě podprůměrný.

V prvních dvou týdnech se průměry nejvyšších denních teplot budou pohybovat kolem dvou stupňů Celsia a ve druhém a třetím lednovém týdnu kolem nuly. „Lze však očekávat přechodné teplotní výkyvy do kladných i porných teplot,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1984, kdy průměr činil minus 9,2 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 4,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006. Průměrný úhrn srážek pro období od 24. prosince do 20. ledna je 39 milimetrů.

Výstraha přes silným větrem

Na většině území České republiky bude v sobotu odpoledne foukat silný vítr. V nárazech dosáhne až 70 kilometrů za hodinu. Na Šumavě pak meteorologové očekávají až do nedělního poledne vzestup hladin řek

Výstraha před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí od sobotních 12:30 do 18:00 pro všechny kraje s výjimkou Libereckého, Jihomoravského a Zlínského a části Ústeckého a Olomouckého.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video