ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Ledoví muži přinesou na horách sníh, v pondělí zasáhne Česko silný vítr

  • 42
Lidová pranostika se letos zřejmě naplní. Většinu Česka v pondělí odpoledne zasáhne silný vítr, který může mít v nárazech rychlost přes sedmdesát kilometrů v hodině. V noci na úterý, kdy slaví svátek první z „ledových mužů“ – Pankrác, pak na horách napadne až deset centimetrů mokrého sněhu.

V pondělí odpoledne se začne od severozápadu ochlazovat a v noci na úterý mohou teploty klesat k nule. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude v pondělí mezi 14:00 a 23:00 foukat jižní až jihovýchodní vítr místy s nárazy až 70 km/h, v bouřkách mohou být nárazy větru silnější. Varování se netýká Prahy, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Vítr může poškodit stromy a lesy, menší škody může způsobit na budovách, možné jsou komplikace v dopravě. Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře a volně uložené předměty, dbát zvýšené opatrnosti venku a při řízení vozidel. Na horách by lidé měli omezit túry a nechodit hlavně na hřebeny.

Varování před sněhem platí od pondělních 23:00 do úterních 06:00. Převážně mokrého sněhu může na horách napadnout tři až deset centimetrů. Mohl by poškodit stromy a elektrická vedení, na vozovkách může komplikovat dopravu. Na horách by lidé měli dodržovat pokyny Horské služby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video