10.10.2018 Hradec Králové podzimní počasí | foto: Martin Veselý, MAFRA

Babí léto bude pokračovat, příští týden teploty vystoupají i k 24 stupňům

  • 21
Víkendové babí léto vydrží podle meteorologů až do konce září. V druhé půlce příštího týdne se teploty vyšplhají dokonce až k 24 stupňům Celsia. Další týdny v říjnu budou pak teplotně průměrné od 20 do 15 stupňů. Nejchladnější bude druhý říjnový týden s denními teplotami kolem 13 stupňů Celsia.

Následující týden bude teplotně nadprůměrný. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 20 až 24 stupňů Celsia. V noci klesnou k sedmi až dvanácti stupňům, na severovýchodě až ke čtyřem stupňům.

Další týdny budou teplotně průměrné. „Relativně nejchladnějším bude pravděpodobně týden od 7. do 13. října s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem čtyř stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Týdenní průměr denních maxim pak bude dosahovat třinácti stupňů Celsia.

Srážkově bude období příštích čtyř týdnů průměrné. Na konci září a začátku října bude týdenní úhrn dosahovat patnácti milimetrů, množství srážek tedy bude průměrné až lehce nadprůměrné. Naopak v období od 7. do 20. října budou srážky dosahovat průměrných až podprůměrných hodnot.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

Podívejte se, jaké počasí aktuálně panuje v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video