Tropy se vrací. Dorazí ovšem také silné bouřky, varují meteorologové

  • 154
Česko čeká tropický týden. Teploty by podle meteorologů měly každý den přesáhnout hranici 30 stupňů Celsia. Teplé počasí však přinese i silné bouřky, které mohou doprovázet kroupy a přívalové deště. Většího ochlazení se dočkáme až v neděli, kdy přes naše území přejde studená fronta a teploty spadnou k 22 stupňům.

Počasí v Česku bude tento týden ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní, které odděluje velmi teplý vzduch na východě a chladnější na západě. 

„Vysoké teploty a vlhký vzduch budou příznivé pro rozvoj bouřek, které mohou být i silné s nebezpečnými doprovodnými jevy (kroupy, přívalové srážky a nárazy větru). Příjemnější a zároveň obvyklejší teploty pro toto období by měla přinést studená fronta, která přejde přes naše území během víkendu,“ uvedl meteorolog Martin Tomáš z ČHMÚ.

V pondělí bude během dne jasno až polojasno, v západní polovině Čech až oblačno. Odpoledne a večer se mohou na západě Čech objevit místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné s kroupami, nárazy větru a přívalovým deštěm. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 27 až 31 stupni Celsia, na horách kolem 23 stupňů.

Výstrahy meteorologů

Meteorologové vydali varování před velmi silnými bouřkami, které potrápí hlavně západ našeho území. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od pondělí od 18. hodiny pro Prahu a Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký a Ústecký kraj. Výstraha před silnými bouřkami platí na zbytku našeho území.

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí bude pro Ústecký, Karlovarský a Liberecký kraj v platnosti od úterní 15. hodiny do středečního rána. Pro zbytek Čech a Vysočinu platí ve stejný čas mírnější výstraha. 

Pozor si máme dát i na horko. Výstraha před vysokými teplotami, které podle meteorologů překročí 31 stupňů Celsia, bude pro celou republiku v platnosti od úterní 14. hodiny.

V noci na úterý bude polojasno až jasno, v severozápadní polovině Čech se mohou ojediněle vyskytnout silné a velmi silné bouřky, doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 mm a nárazy větru i kolem 90 km/h. K ránu se mohou ojediněle objevit mlhy. Nejnižší teploty budou 20 až 16 stupňů Celsia, na západě až 14 stupňů.

V úterý přes den bude jasno až polojasno, v Čechách během odpoledne převážně oblačno a zejména v západní polovině místy přeháňky nebo bouřky. Ty mohou být ojediněle i silné s kroupami, nárazy větru a přívalovým deštěm. Nejvyšší teploty vyšplhají na 29 až 33 stupňů Celsia, na západě kolem 28 stupňů. 

V úterý odpoledne a večer, na severu Čech ještě i v noci na středu, se mohou v Čechách vyskytnout silné, na severu a severozápadě i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h.

Ve středu meteorologové očekávají skoro jasno až polojasno, odpoledne a večer při přechodně zvětšené oblačnosti místy i přeháňky nebo bouřky. Ráno se ojediněle objeví mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 19 až 15 stupňů Celsia. Během dne v maximech dosáhnou na 28 až 32 stupňů, na západě bude kolem 27 stupňů.

Ve čtvrtek bude obloha polojasná až oblačná, místy s přeháňkami nebo bouřkami, zejména na Moravě a ve Slezsku. Ráno se opět může objevit ojediněle mlha. Nejnižší noční teploty 18 až 14 stupňů Celsia, na západě pak kolem 12 stupňů. Přes den bude v Čechách 24 až 28 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 28 až 32 stupňů.

Přívalové deště již opustily Česko, zvedly hladiny řek na Vimpersku

V pátek bude jasno až polojasno, na východě se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle objeví přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 stupňů Celsia. Během dne teploty dosáhnou 27 až 31 stupňů.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Bude polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti. Místy se objeví přeháňky, zpočátku i bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 20 až 16 stupni Celsia, postupně mezi 16 až 12 stupni. V sobotu během dne vystoupají teploty na 30 až 34 stupňů, v dalších dnech pak na 22 až 26 stupňů.

Týdenní předpověď se podobá té, jaká je v současnosti v Řecku. Například nejvyšší teploty v Aténách v těchto dnech mají dosahovat 31 až 33 stupňů Celsia.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video