Podle dlouhodobého výhledu počasí budou následující dva týdny stále teplotně nadprůměrné. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zima přijde až v polovině prosince. Vánoce na sněhu zajistí spíše jen hory

  • 28
Následující dva týdny budou stále teplotně nadprůměrné. Ochladit se pak má v dalších týdnech, kdy teploty přes den klesnou až k minus čtyřem stupňům Celsia. Pršet bude méně, v polovině prosince pak na horách začne sněžit, vyplývá z dlouhodobého výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

V následujících dvou týdnech se podle ČHMÚ budou denní teploty pohybovat v rozmezí od 2 do 10 stupňů Celsia, v noci mezi - 2 až 6 stupni. V týdnu od 9. prosince se pak denní teploty dostanou až na nulu, od 16. prosince pak dokonce k - 4°C. 

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 25. listopadu do 22. prosince je 0,2 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v tomto období podle ČHMÚ v roce 2006, kdy byla průměrná teplota 4,5 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1969, kdy průměrná teplota klesla na - 5,3 °C.

Průměrný úhrn srážek pro dané období je 42 milimetrů. Nejvíc srážek spadlo v roce 1974, kdy meteorologové naměřili 82 milimetrů. Nejméně napršelo a nasněžilo v roce 1953 s úhrnem čtyři litry na metr čtvereční. 

„Z celého předpovědního období očekáváme relativně více srážek v první než ve druhé polovině období, kdy už budou srážky na horách většinou sněhové,“ stojí v předpovědi.

Měsíční výhled ale vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje tedy všechny možné výkyvy, upozornil ČHMÚ. Úspěšnost výhledu je podle něj u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video