Blížící se bouře na okraji Prahy | foto: iDNES.cz

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

  • 3
Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy platí do večera. V pátek se kvůli tlakové níži mírně ochladí, víkend budou provázet teploty maximálně do 22 stupňů Celsia a převážně oblačno. Místy bude pršet a vyskytnou se i bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Výstraha před silným větrem platí do 18. hodiny pro Českomoravskou vrchovinu, Liberecko a Frýdlantsko, výstraha před nebezpečím vzniku požárů pak platí pro většinu území Čech a jihozápadní část Moravy,“ sdělil meteorolog Pavel Borovička.

„Teploty vydržely v důsledku větru většinou vyšší a po ránu se pohybují nejčastěji od 16 do 12 °C, na západě Čech, na severu Moravy a ve Slezsku, kde byl vítr slabší, kolem 10 °C. Nejvyšší teplotu měla k 5. hodině ranní stanice Ústí nad Labem, Vaňov a sice 18,0 °C,“ dodal.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, přechodně místy až zataženo, v jihozápadní polovině Čech se místy a jinde jen ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 20 až 24 °C, na Českomoravské vrchovině bude kolem 19 °C, na horách kolem 17 °C.

Bude vát čerstvý jihovýchodní vítr až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na severovýchodě Moravy a ve Slezsku mírný 2 až 5 m/s. Večer vítr zeslábne. Na většině území Čech a na jihozápadě Moravy ČHMÚ očekává zvýšené riziko vzniku a šíření požárů.

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

V noci na pátek bude oblačno až polojasno, během noci od jihozápadu přibude oblačnosti. Místy se vyskytnou přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 9 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude v Čechách měnit na západní.

V pátek přes den lze očekávat oblačno, místy přeháňky. V jihozápadní polovině území zataženo, déšť nebo přeháňky a místy i bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 17 až 22 °C, na západě a jihozápadě kolem 15 °C. Mírný západní vítr dosáhne rychlosti 2 až 6 m/s, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jihovýchodní. V bouřkách vítr přechodně zesílí, večer bude slábnout.

Více na Počasí iDNES.cz

„Tlaková níže nad západní a střední Evropou, která ovlivňuje počasí u nás, se bude během pátku vyplňovat, a od soboty se bude nad střední Evropou udržovat nevýrazné tlakové pole. V takovém poli se během dne snadno vytvářejí kupovitá oblačnost a místní přeháňky, případně i bouřky,“ uvedl meteorolog Borovička.

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

V sobotu bude většinou oblačno. Ojediněle, přes den se místy vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 °C. Nejvyšší denní teploty vzrostou nad 15 °C na jihozápadě a západě bude do 23 °C na východě. Mírný severozápadní, postupně severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno. Ojediněle, přes den místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou k 7 °C. Nejvyšší denní teploty nepřesáhnou 22 °C.

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou až k 6 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vzrostou na 17 až 22 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 22 °C.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video