Požár v Národním parku České Švýcarsko. Na snímku Pravčická brána. (27....

Požár v Národním parku České Švýcarsko. Na snímku Pravčická brána. (27. července 2022) | foto: ČTK

Meteoroložka: Déšť a bouřky přijdou. Ale není jisté zda v oblasti požárů

  • 4
Hasiči zasahující u požáru v Českém Švýcarsku si už několik dní přejí vydatný déšť. Ten ale podle aktuální předpovědi s největší pravděpodobností nepřijde. „Je hodně pravděpodobné, že by mělo pršet. Ale nelze zaručit, že spadnou přímo v oblasti požárů,“ říká v rozhovoru meteoroložka Jana Ehertová z pobočky ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Bude v blízké době pršet v oblasti Českého Švýcarska?
Modely, které ukazují srážky, momentálně ubraly na jejich předpokládaném množství. Přes den je menší pravděpodobnost, že by se nějaká bouřka nebo přeháňka mohla objevit, nicméně ty hlavní srážky čekáme spíše ve večerních hodinách, kdy by měly dorazit z Bavorska.

Více na Počasí iDNES.cz

Zasáhnou bouřky oblast požárů?
Budou bouřky lokálního charakteru a to hlavně kvůli tomu, že nejsou vázány na žádnou studenou frontu. Měly by se vyskytovat v nevýrazném tlakovém poli, takže ta přesná lokalizace je obtížná a nelze přesně říct, zda zasáhnou přímo oblast požáru. Je hodně pravděpodobné, že by mělo pršet, ale nejde to zaručit.

Jaké bude tedy počasí v následujících dnech v okolí Hřenska?
V pátek ještě s větší oblačností, teplo, slabší vítr od jihovýchodu nebo východu. Večer by potom mohly snad dorazit i přeháňky nebo bouřky, které by se mohly vyskytovat i v noci.

S hašením pomáhají letouny ze Švédska. K Pravčické bráně už vedou hadice

A v sobotu?
V sobotu by mohl dorazit občasný déšť, tam ale záleží také na tlakové níži a na tom, kudy budou k nám srážky přicházet a to ovlivní lokalizace srážek. Ale sobota by měla být s občasným deštěm, který by měl ustávat až k večeru.

Jaké budou povětrnostní podmínky?
Co se týká větru, tak během páteční noci bude nadále spíše slabší vítr, který během bouřek může zesilovat a až během soboty se více rozfouká od severozápadu.

Jak může počasí, které bude přicházet v následujících dnech, ovlivnit situaci spojenou s požárem v Českém Švýcarsku?
Záleží na srážkách. Pokud zaprší, tak samozřejmě to pomůže a vítr potom nebude tak rizikový, naopak může pomoct rozfoukat kouř a vyčistit vzduch.

A v případě, že nezaprší?
Pokud nezaprší, tak samozřejmě vítr bude v sobotu i v neděli znamenat problém.

Předpověď počasí

Meteorologové varují před ojedinělými silnými bouřkami, které přijdou od západu. Doprovodí je přívalový déšť kolem 40 milimetrů, kroupami o velikosti cca 2 centimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Výstraha před bouřkami a deštěm platí od pátečního odpoledne do nedělního rána.

Výstraha ČHMÚ před deštěm a bouřkami od pátku 29. do neděle 31. července 2022.

Od sobotního rána do nedělního dopoledne pak čekají na severovýchodě vydatný déšť s celkovým úhrnem 20 až 60 mm. Nejvíce srážek spadne na severních návětrných svazích Jeseníků a Beskyd.

Až do odvolání zůstává v platnosti výstrahy před nebezpečím vzniku a šíření požárů v Čechách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video