Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Víkend proprší, hrozí rozvodnění řek. Slunečno bude až v půli příštího týdne

  • 30
Během víkendu přijde do Česka tlaková níže Leon a s ní také vydatné srážky. Především v jižní části Čech a na Moravě hrozí podle meteorologů během pátečního večera zvedání hladin řek. V neděli mohou noční teploty znovu klesat k nule. Situace se zlepší na začátku týdne, kdy přijdou jarní teploty, které dosáhnou 10 až 15 °C, v závěru období až 17 °C, vyplývá z dat meteorologů.

„Počasí u nás v dalších dnech ovlivní tlaková níže Leon, která se bude přesouvat ze Středomoří k severu až severovýchodu. Pro počasí v Česku to bude znamenat vydatnější a trvalejší srážky. Ty se budou objevovat ode dneška do soboty,“ uvedl meteorolog Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Nejintenzivnější déšť čekají meteorologové v pátek, kdy by ojediněle mohlo spadnout i kolem 40 mm srážek a hrozí tak riziko zvedání hladin řek a vodních toků. Výstraha se týká především jižní poloviny Čech a části Moravy. V noci na pátek může na Českomoravské vrchovině objevit sněžení, které tam přinese jednotky centimetrů mokrého a těžkého sněhu.

V neděli a na počátku dalšího týdne se bude situace uklidňovat a v polovině příštího týdne je naděje na slunečnější počasí.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno. Zejména na východě území bude pršet a srážky potrvají místy až do večera. Dešťové přeháňky by podle meteorologů měly zasáhnout celé území ČR. Do vyšších poloh nad 1 000 dorazí kromě deště i smíšené a sněhové srážky. Nejvyšší teploty budou 6 až 10 °C, v severozápadní polovině Čech a na krajním východě místy až 12 °C,

V noci na pátek bude zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Od jihu bude do Čech přicházet déšť. Meteorologové upozorňují, že místy může být déšť vydatnější a trvalejší. Nejnižší teploty budou 7 až 3 °C, ojediněle až 0 °C.

V sobotu meteorologové očekávají zataženo a oblačno, většinu území zasáhne déšť nebo přeháňky. Zpočátku v místech nad 1 000 m a během dne v polohách nad 500 m i srážky sněhové. Během dne bude postupně oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2 °C, ojediněle až 0 °C. Nejvyšší denní teploty budou 4 až 9 °C, na severovýchodě až 12 °C.

I v neděli bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, při zmenšené oblačnosti až 14 °C.

V pondělí čekáme oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Zpočátku týdne bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Postupně se vyjasní a bude polojasno, při zvětšené oblačnosti lze očekávat ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C. Během týdne se opět oteplí a denní teploty budou postupně stoupat k 10 až 15 °C, v závěru období až 17 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video