Česko potrápily bouřky. Kroupy ničily auta, do padlého stromu narazil vlak

  • 48
Do Česka dorazily v noci na úterý bouřky, přívalové deště a silný vítr zasáhly zejména Karlovarský a Liberecký kraj. Hasiči zasahovali u zatopených sklepů a odklízeli vyvrácené stromy. Výstraha před dalšími bouřkami platí od patnácté hodiny pro celé území České republiky.

Karlovarský kraj zasáhla v pondělí večer krátká, ale silná bouřka. V některých oblastech zaznamenali lidé na fotografiích kroupy až o průměru padesátikoruny. Například v Sokolově kroupy poničily řadě lidí kapoty zaparkovaných aut, v Lomnici na Sokolovsku dokázaly rozbít střešní okna. „Z 24 událostí na území kraje se v 19 případech jednalo o čerpání vody ze sklepů a jiných prostorů,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hasiči většinou čerpali vodu ze sklepů, konkrétně v Lokti, Kynšperku a Ostrově, vyjížděli ke spadlým stromům a v jednom případě uklidili také následky sesuvu půdy a kamení na vozovku. Všechny události se obešly bez zranění.

U Frýdlantu narazil vlak do padlého stromu

Hasiči v Libereckém kraji likvidovali popadané stromy na více než 40 místech. Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku do jednoho narazil vlak, nikomu se nic nestalo.

„Vlak do stromu narazil ve 4:30 ve Višňové, v osadě Filipovka. Nikomu se nic nestalo,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Popadané stromy omezily provoz i na dalších železničních tratích. Vlaky ráno nejezdily mezi Jestřebí a Doksy, Českou Lípou a Stružnicí či mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku.

Hasiči se nezastavili ani ve Frýdlantském výběžku, v Hrádku nad Nisou a okolí či části Českolipska. Několik stromů spadlo i na zaparkovaná auta. Jeden takový výjezd měli hasiči ve Višňové a další v nedalekých Černousích ve Frýdlantském výběžku.

Noční bouřka zaměstnala i hasiče v Ústeckém kraji. „Jednotky vyjely k 44 nahlášeným událostem, kdy spadly stromy nebo větve a 15 událostem, kdy byla nahlášen potřeba čerpání vody. Nejvíce zásahů měli hasiči v okrese Děčín,“ řekl tiskový mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan. „V Děčíně v ulici Za nádražím uvázlo v laguně auto, které hasiči vytáhli,“ doplnil.

Blíží se další bouřky

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v noci v kraji nejvydatněji pršelo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, za bouřky kolem 1:00 tam napršelo přes 20 litrů na metr čtvrteční.

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem mohou dnes odpoledne a znovu ve středu zasáhnout nejen severozápad republiky, ale podle aktuální výstrahy meteorologů také Prahu a střední Čechy. V ostatních regionech se čekají také bouřky, ale méně intenzivní a nebezpečné. Dál platí pro většinu republiky varování před velmi vysokými teplotami, které vystoupají přes 31 stupňů Celsia.

Výstraha ČHMÚ

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj od úterý od 14 hodin do odvolání.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, část Středočeského kraje (Benešov, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Říčany, Vlašim, Votice), Královéhradecký a Pardubický kraj platí v úterý od 14 do 20 hodin.

Velmi silné bouřky (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj od úterý od 15 hodin do středy do 2 hodin.

Silné bouřky (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a Kraj Vysočina od úterý od 15 hodin do středy do 2 hodin.

Velmi silné bouřky (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj od středy od 12 hodin do čtvrtka do 2 hodin.

Silné bouřky (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a Kraj Vysočina od středy od 12 hodin do čtvrtka do 2 hodin.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj ve středu od 14 do 20 hodin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video