Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další horký den doprovázely silné bouřky. Spadlý strom zastavil vlaky u Třebíče

  19:14aktualizováno  21:10
Vlna veder v Česku pokračuje. Již třetí den po sobě padaly rekordy, teploty opět přesáhly 35 stupňů. Navečer přešly bouřky Vysočinou, hasiči odstraňovali popadané stromy. Do 19:30 informovali na svém webu asi o 30 událostech. Spadlý strom zastavil i provoz železnice mezi stanicemi Okříšky a Stařeč na Třebíčsku. Několik stromů spadlo na dům v Zahořanech u Prahy, nikdo nebyl zraněn.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Vebr, MAFRA

Na některých místech Vysočiny navečer napršelo okolo 13 litrů vody na metr čtvereční, vyplývá z informací na webu Povodí Vltavy.

Vedle odklízení stromů a zlomených větví museli hasiči také v Račíně na Žďársku pročišťovat ucpanou kanalizaci. Kvůli spadlým stromům byli na Jihlavsku mimo jiné v Brodcích nebo v Brtnici. Na Třebíčsku odklízeli stromy i v Loukovicích nebo Radoníně. Na Pelhřimovsku kvůli nim vyjeli do obcí Cetoraz, Pravíkov, Eš nebo do Pacova. Hasiče dnes zaměstnávají následky bouřek i v dalších krajích.

České dráhy informovaly, že provoz vlaků na Třebíčsku zastavily po 19:15. Vlaky nebudou jezdit asi dvě hodiny.

Podle meteorologů bude oblačnosti a s ní i srážek v noci postupně ubývat. Úterý bude jasné až polojasné s nejvyššími teplotami mezi 28 a 31 stupni Celsia.

V Zahořanech u Prahy spadlo při bouřce několik topolů na rodinný dům a a zablokovalo hlavní vchod do budovy. Událost se obešla bez zranění, na zahradě v té době nikdo nebyl.

„Poškození je spíš menší a je to bez zranění. Na zahradě v té době nikdo nebyl,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora. V Bratronicích na Kladensku se strom skácel na rekreační chatu, ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn. Hasiči kvůli bouřce vyjížděli k popadaným stromům i na dalších místech regionu, během odpoledne a večera zasahovali u 40 takových případů a pětkrát odstraňovali nebezpečné stavy, řekl mluvčí.

V Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku popadalo několik stromů na fotbalovém hřišti a poškodily lavičky. U Postupic na Benešovsku poničily stromy elektrické vedení. Další spadlé stromy zkomplikovaly dopravu.

V Česku padaly teplotní rekordy

Meteorologové prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země až do středy. Kvůli teplému a suchému počasí platí v celé zemi až do odvolání výstraha před vznikem požárů.

Pondělní bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky či okolí skladů sena a slámy.

Teplotní rekordy v pondělí zaznamenalo 25 ze zhruba 160 dlouhodobě měřících stanic. Víc než 34 stupňů teploměr ukázal na sedmi místech. Nová maxima pro 10. červenec jsou zejména z jižní a jihozápadní části republiky. Pondělní rekord z Plzně-Bolevce překonal dosavadní maximum 34,6 stupně Celsia z roku 1984. V Kuchařovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 35,3 stupně, ve stanici Neumětely na Berounsku 34,9 stupně, což ale nebyl rekord.

Česko čeká další tropický den, na Moravě až 36 stupňů. Přidají se bouřky

Záchranáři v horkých dnech častěji vyjíždějí k pacientům s interními obtížemi, roste počet kolapsových stavů, zdravotníci pomáhají hlavně starším či chronicky nemocným lidem. Odborníci upozorňují, že lidské tělo potřebuje ve vedrech až čtyřikrát víc vody, vypotit může až deset litrů za den. Pohyb není nutné zcela vynechat, vhodné je ale zpomalit a ubrat kilometry, uvedla fyzioterapeutka Iva Bílková.

„Tělo se snaží udržet svou teplotu na přijatelné úrovni pomocí potu, který odpařuje, a tím se ochlazuje. Zvyšuje se riziko dehydratace, která může vést ke křečím, nevolnosti až zvracení, bolestem hlavy nebo poruchám zraku,“ vysvětlila.

Tropické teploty v České republice (10. července 2023)

Úpal vznikne, když tělo není schopné se dostatečně ochlazovat. „V extrémních případech pak hrozí tepelný šok, který končí bezvědomím a je stavem ohrožujícím život,“ doplnila.

Vedro dopadá také na zvířata

Tropické počasí dopadá i na zvířata volně žijící ve městech, mohou trpět žízní. Bazénky a jezírka s kolmými stěnami nebo i poloprázdné konve a kbelíky ale pro ně představují nebezpečí, při pádu do nich se mohou utopit. Lidé jim mohou pomoci tím, že v zahradách, parcích nebo vnitroblocích umožní ptákům, včelám, ježkům, zajícům, veverkám a dalším přístup k vodě. Umístí tam mělké misky s vodou nebo do bazénů či jezírek plovoucí prkna, aby se pohodlně napili a neutopili, informoval Český svaz ochránců přírody.

Ptáci se během tropického počasí potýkají i s dalším problémem, a tím jsou rozžhavené hnízdní dutiny. Záchranné stanice tak denně přijímají desítky ptáčat, která kvůli tomu předčasně opustila hnízdo, hlavně rorýsů.

Nynějšímu horkému počasí neodolalo krkonošské sněhové pole ve tvaru bývalého Československa známé jako Mapa republiky. Roztálo v sobotu 8. července, tedy o den dříve než loni. Předloni sněhové pole na úbočí Studniční hory zmizelo až 13. července.

Vysoké teploty i úbytek ledu. Vědce znepokojují extrémní projevy změny klimatu

Meteorologové zjistili, že počet tropických dnů, kdy maximální denní teplota přesáhne 30 stupňů Celsia, v Česku za posledních 60 let rychle roste. Zatímco v letech 1961 až 1990 jich bylo v součtu 7691, v dalších 30 letech jich napočítali 17 236.

Takzvaných supertropických dnů, kdy je nad 35 stupňů, bylo v letech 1991 až 2020 dohromady 1237, což je téměř devětkrát víc než v předchozích třiceti letech.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...