Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po vstupu do EU výprodej nehrozí

P r a h a - Žádné hromadné skupování polí, lesů či domů po vstupu do Evropské unie nehrozí. K tomuto závěru dospěla analýza, kterou vypracovalo ministerstvo financí. Česká republika přesto od unie žádá přechodné období, během něhož by ještě několik let po přijetí nemohli cizinci kupovat zemědělskou půdu ani nemovitosti k bydlení. Zájem lidí ze západní Evropy se podle studie soustředí jen na několik málo atraktivních lokalit, jako je Praha, Karlovy Vary, Český Krumlov, či na některé zemědělské příhraniční oblasti.

Většina odborníků zabývajících se obchody s nemovitostmi míní, že cizinci budou chtít velmi málo objektů či pozemků.
Navíc již řadu let mohou reality v zemi kupovat firmy vlastněné cizinci. Takže kdo chtěl, ten už si koupil, dodávají experti.
Snahy o přechodné období jsou tedy více než konkrétními hrozbami podle studie vedeny obavami veřejnosti. "Věcné obavy tedy nejsou na místě. O přechodné období žádáme proto, že víme, jak veřejnost tuto otázku citlivě vnímá. Je potřeba přesvědčit veřejnost, že obavy nejsou na místě," říká Lenka Loudová, ředitelka odboru pro evropskou integraci ministerstva financí, který analýzu vypracoval.
Některé státy unie zase požadují pro Českou republiku přechodné období na volné stěhování za zaměstnáním. Vdiplomatických kuloárech se často hovoří o tom, že volný pohyb lidí a možnost kupovat nemovitosti by nakonec mohly vést k "výměně": prodej půdy a domů cizincům za volný pohyb pracovníků. Diplomaté však tuto spojitost zatím oficiálně odmítají. "Jsou to odlišné záležitosti a jsou spojovány jen proto, že jsou politicky citlivé na obou stranách," říká náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednavač Pavel Telička.
Česká vláda zatím neřekla, o jak dlouhé období, kdy nebudou cizinci moci kupovat půdu a nemovitosti, bude žádat. Tím se liší od Polska a Maďarska. Ty žádají osmnáct a deset let.  

Cizince česká půda moc nezajímá 
I kdyby padly veškeré bariéry, cizinci z Evropské unie by pravděpodobně nezačali skupovat pozemky a nemovitosti v České republice. Odborníci se shodují, že jejich zájem by se soustředil jen na několik regionů. Zároveň upozorňují, že kdo chtěl, pozemky, dům či byt si v zemi mohl koupit už v minulých letech. A řada cizinců to podle nich také udělala. Stačilo v České republice založit soukromou firmu a nákup nemovitostí byl bez problémů. "Nehrozí tedy ani žádný vzestup cen," říká šéf Asociace realitních kanceláří Ivan Žikeš.
"Lidé se rozhodně nemusí obávat, že by sem přijely tisíce Rakušanů či Němců a začaly kupovat běžné byty a oni by pak neměli z čeho vybírat. To je zcela mylná představa. Když už by něco jako vedlejší bydlení volili, tak jsou to spíše luxusní rezidenční byty či vily. Těch je už dnes řada volných. Češi na ně nemají," říká ředitelka odboru pro evropskou integraci ministerstva financí Lenka Loudová. "Na druhou stranu ani Němec či Rakušan s průměrným platem ve své zemi nebude mít na to, aby si v Čechách držel druhý byt," dodává.
Snahu o přechodné období na prodej půdy a nemovitostí cizincům tak odborníci považují za psychologickou záležitost, která spíše než odvrácení hrozby skupování nemovitostí a půdy vychází vstříc strachu Čechů z přílivu cizinců.
"Míst, o něž mají cizinci zájem, je velmi málo, Praha, Karlovy Vary, snad Český Krumlov či Krkonoše," vypočítává Žikeš, "navíc druhé bydlení si většinou kupují bohatí lidé, jejich zájem se tedy soustředí na luxusní byty.
Lidé se skutečně nemají čeho bát.
Jediné, kde jsou snad obavy částečně na místě, je prodej zemědělské půdy. Registrujeme zájem řady sedláků z Bavorska, ale i třeba z Holandska." Cizinci, kteří si chtěli zemědělskou půdu koupit, to však již dávno mohli udělat. Stačilo v tuzemsku založit společnost s ručením omezeným se základním kapitálem sto tisíc korun. Poté mohli pozemky bez překážek kupovat. Lidé, kteří se zabývají obchodem s realitami, připouštějí, že řada pozemků tak má zahraniční vlastníky již dnes.
Státní pozemkový fond, který prodává půdu soukromým vlastníkům, je však zcela opačného názoru a omezení prodeje půdy cizincům považuje za nezbytné.
"Je to jediná možnost. Češi nemají díky současné ekonomické situaci na to, aby půdu koupili. Takže to skoupí cizinci a na domácí zemědělce již nic nezbude. Už dnes si Rakušané a Němci vyhlížejí místa v pohraničí či na Hané," říká místopředseda Pozemkového fondu Miroslav Zmeškal.
"Bylo by nepřijatelné, kdyby cizinci vykoupili například okolí Máchova jezera," říká jeden z úředníků ministerstva zahraničí, který se zabývá danou problematikou. Argumentuje i nevyjasněnými vlastnickými vztahy v zemi a nedokončenými restitucemi.
"Kdyby si cizinec koupil půdu a pak by se zjistilo, že na ni existuje restituční nárok, jistě by se taková kauza dostala před Evropský soud do Štrasburku," varuje.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....