Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Po uplakaném týdnu přijde mrazivý víkend

  • 19
Po pracovním týdnu, kdy téměř každý den pršelo, nás ani v dalších dnech nečeká zlepšení počasí. V sobotu a v neděli mají teploty klesnout až pod bod mrazu. V první polovině příštího týdne se sice mírně oteplí, meteorologové ale varují před inverzí.

Ve čtvrtek bude podle meteorologů oblačno až polojasno, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku místy přeháňky, v polohách nad 900 metrů smíšené nebo i sněhové. K večeru bude na ostatním území oblačnosti ubývat na skoro jasno. Nejvyšší teploty se přes den dostanou na 12 stupňů.

Pátek přinese oblohu jasnou, na severu a severovýchodě oblačnou s ojedinělými přeháňkami, ty sněhové se objeví v místech už nad 700 metrů.  Nejnižší noční teploty klesnou na minus dva stupně, nejvyšší denní dosáhnou 10 °C.

První víkendový den  bude jasno, jen na severovýchodě se při zvětšené oblačnosti mohou objevit přeháňky. V noci klesnou teploty až na -3 stupně, přes den naopak vystoupají až na 11 nad nulou.

Také nedělní obloha bude jasná a stejně jako den předtím klesne v noci teploměr tři stupně pod bod mrazu. Denní teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni. V místech, kde bude přes den mlha, ale dosáhnou maximálně šesti stupňů.

Od pondělí do čtvrtka se můžeme těšit na jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízkou oblačnost. V druhé polovině tohoto období ale mraků přibude a místy lze očekávat také déšť. Postupně se bude mírně oteplovat, v noci z -1 až na 3 stupně a přes den až na 14 stupňů.

Meteorologové ale zároveň varují, že oteplení vytváří příznivé podmínky pro inverzi. Její vrstvu naruší až brázda nízkého tlaku spolu se zvlněnou studenou frontou, která přijde v polovině příštího týdne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video