Diskuze

KOMENTÁŘ: Dost horký Severní proud. Ví Evropa, že plynovod nutně potřebuje?

Sankce USA proti plynovodu Nord Stream 2 platí. Postarali se o to němečtí ekologičtí aktivisté. Jejich názor je však nejméně relevantní pro posouzení, zda druhý plynovod z Ruska do Německa je pro Evropu potřebný a zda rizika s ním spojená stojí za to.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale dnes máme fašuňk, tak zase nějaký ten bonmot z rajchu:

Na fašuňkovém zasedání konstatoval jeden z těch řečníků: Corona vše obrátila. Dříve jsem zakašlal, abych zakryl, že si musím uprdnout. Teď to dělám přesně obráceně...

Jiný zase sdělil: až bude Corona za námi, vzpomeneme si na těch hloupých 12 roků....

Tak zítr zase do kostela, bude popeleční středa. Mnohé, co se nám dnes zdá svět ohrožující a superdůležité, časem vyšumí....

0 0
možnosti
BP

Spalováním štěpky vzniká rajský plyn? Já si dodnes myslel, že CO2.

0 0
možnosti
VS

Rusko bylo a je spolehlivým dodavatelem plynu a ropy.

3 1
možnosti
Foto

Je stejně závislé na přísunu EUR, jako Evropa na tom plynu. Proto se obě strany ve všech sporných otázkách velmi mírní.

0 0
možnosti
PT

Je spíš s podivem, že si celá Evropa nechá remcat do toho od koho bude nebo nebude brát plyn zrovna od USA i s ohledem na jejich pojetí demokracie. Ale asi se nelze čemu divit, když EU šéfuje paní, která jako ministryně obrany Německa, řešila jako prioritu armády vojenské uniformy pro těhotné vojandy :-(

0 0
možnosti
Foto

Mě vadí být závislý na Rusku a jejich politických zájmech, ale zrovna tak mi vadí závislost na USA a jejich ekonomických potřebách!

4 1
možnosti
Foto

Stavební povolení nelze zrušit, když už byla stavba zahájena. Ostatně letos jsou v Německu volby, řada pomatenců půjde od válu.

4 1
možnosti
Foto

Jednou přijde doba ( pokud se mezi tím neobjeví nějaký jiný dosud neznámý zdroj energie, což asi tak rychle nebude), kdy se začne používat obyčejný selský rozum a lidstvo zjistí, že když se odstaví uhlí ( s čímž samozřejmě souhlasím) tak to bez jádra nepůjde.

5 0
možnosti
JS

Ekologičtí aktivisté jsou úplatná škodná a USA potřebuje Evropu závislou na USA a ne na Rusku.

Jinak druhý plynovod je tu kvůli nestabilní Ukrajině, která je tady rizikovým faktorem a celé se to staví jen proto, aby se toto odstranilo.

Ještě je možnost přes Turecko, ale to je stejný problém jako s Ukrajinou;-).

9 2
možnosti

Ukrajina plyn sprostě kradla a teď budou muset utřít hubu. A že zeleným nevadí těžba břidličného plynu. Ta je ekologická?

5 0
možnosti
VB

V Česku probíhá debata, zda pustit Číňany a Rusy do stavby jaderných bloků. Zajímal by mě přepočet, kolik hypotetických „výrobních bloků elektřiny a o jakém výkonu“ je na konci Nord Stream 1, příp. 2, které může Rusko kdykoliv vypnout. Jde o to, že se budeme tady handrkovat a Evropa se uváže ke zdroji, o výkonu třeba 100 uvažovaných bloků Dukovan.

Dále by mě zajímalo, jaké jsou reálné (okamžité) náhradní zdroje plynu, kdyby Rusáci zastavili dodávky (Norsko, GB, Alžír.....?), zda by plynová soustava v Evropě dokázala obrátit tok plynu do všech zemí Unie a jak to je s reálnou kapacitou příjmu (a dopravou plynovody) zkapalněného plynu. Prostě jaký je náhradní plán.

4 0
možnosti
LS

Hlavní plán asi bude, aby v Evropě byly dostatečné kapacity pro skladování plynu. Čím více bude plynu v zásobě, tím menší pokušení pro Rusko Evropu vydírat.

Všechny ostatní alternativy jsou nejspíš možné jen teoreticky.

3 0
možnosti