ČT slibuje, že její právníci nebudou nikoho oslovovat dříve, než se přesvědčí, že na poplatcích skutečně dluží. Ilustrační foto

ČT slibuje, že její právníci nebudou nikoho oslovovat dříve, než se přesvědčí, že na poplatcích skutečně dluží. Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Platit nemusíte, omluvila se ČT na obrazovce za chybné upomínky

  • 105
Česká televize se ve vysílání omluvila lidem, kteří dostali omylem pokutu za neplacení koncesionářského poplatku. Advokáti, kteří s ČT spolupracují, rozeslali minulý týden pětadvacet tisíc výzev k zaplacení dluhu. Ukázalo se, že při výběru adresátů chybovali.

ČT se omluvila v poledních zprávách. "Všichni, kdo dostali dopis, že musí zaplatit proto, že vyrábějí, prodávají nebo opravují televize, a kteří to ve skutečnosti nedělají, nemusí na tuto výzvu reagovat. Nebude jim hrozit žádná sankce," řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Zároveň dodal, že televize bude v podobných akcích pokračovat, aby "nevznikla anarchie při vybírání poplatků".

Slíbil však, že televize dohlédne, aby právníci, kteří pro ni dluhy vymáhají, zaktualizovali databáze a nikoho neoslovovali dříve, než se přesvědčí, že na poplatcích skutečně dluží.

. skandál s poplatky

ČT zahltily stížnosti na omyly vymahačů poplatků

Televize se omluvila za rozeslání více než pětadvaceti tisíc upomínek z minulého týdne. Právníci si vytipovali podnikatele v obchodním rejstříku. Dál nezkoumali, zda podnikatelé mají v provozovně televizi.

Česká televize zároveň zdůraznila, že všechny předchozí výzvy pro neplatiče byly v pořádku a zůstávají v platnosti. "Pozastavují se pouze výzvy zaslané v srpnu 2008 a jen v těch případech, ve kterých se objevil odkaz na výrobu, opravu nebo prodej televizních přijímačů," sdělil iDNES.cz mluvčí Šticha.

"Podnikatelé, kteří byli v průběhu této akce osloveni oprávněně, získávají dnešním rozhodnutím dostatek času, aby uvedli placení zákonem stanovených poplatků do pořádku. Pokud na ně zákonná povinnost dopadá, měli by se neprodleně přihlásit k placení," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video