Peníze, koruna

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MF DNES

Plat poslance? Sto tisíc korun

  • 12
Politici berou málo. Je nutné jim přidat. Alespoň státní rozpočet si cení práce každého z nich pro příští rok o tři tisícovky víc než letos. Zákonodárci si totiž nezmrazili platy, jak slibovali. Musíme zkrátka pochopit, bylo horké politické jaro i léto a nebyl čas.

Zmrazováním a odmrazováním se však chybné určování platů politiků nezmění.

Je nutné dostat práci politiků do poměru k vykonané práci a odstranit absolutní nezávislost na (ne)spokojenosti zaměstnavatele-občana.

Jak? Dejme politikům solidní základní plat, třeba sto tisíc (o výchozí sumě lze hlasovat v referendu). Odstraňme všelijaké ty náhrady, stravné, vodné, cestovné...

Aby byli motivováni na dobrém chodu firmy zvané stát, přičítejme v daném koeficientu ekonomický růst (letos 5 procent) a průměrný plat v zemi (18 tisíc), odečítejme zadlužení státu (dnes každý z nás "dluží" 63 tisíc) a výši daňové kvóty (38,5 procenta).

A vánoční prémie, abychom my občané-zaměstnavatelé nebyli za vykořisťovatele? Podle počtu lidí, kteří chodí k volbám.

Chápejme však, že na podobný návrh těžko přistoupí. Ježíška by měli velice chudobného.

Nečekejme ani to slíbené zmrazení platů. Znechucení, které z nesplněného slibu v lidech opět vzbudí, ctihodné netrápí.

Že volič kvůli jejich přezíravosti zůstane v červnu sedět doma? Nepůjde zase volit? To přece není problém - zvolit se mohou sami.

Nepotřebují občany, potřebují daňové poplatníky. Daňový poplatník je sice jejich zaměstnavatel, ale kde jinde než v politice může platit obrácená logika: zaměstnanec (politik) diktuje zaměstnavateli (občanovi), kolik mu zaplatí za práci?!

Který jiný podnik než stát může fungovat, aniž odměny vedení firmy souvisí s výkonem a spokojeností zákazníků?! Tak výhodnou pozici politici přece jen tak nevyklidí.

Vláda nabobtnání rozpočtu na platy politiků hájí: Musíme mít rezervu, pokud zákonodárci platy nezmrazí. Ale vládních poslanců je dostačujících 101, mrazit mohou jako na Antarktidě. A kdyby nechtěli, premiér má přece v záloze komunisty a Marťany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video