Zleva: Robert Plaga, Petr Gazdík

Zleva: Robert Plaga, Petr Gazdík | foto: Koláž iDNES.cz

Otřesy na školství. Balaš přišel o Plagu a hned pak i o „trafikanta“ Gazdíka

  • 170
Bývalý ministr školství Robert Plaga rezignoval na funkci poradce a člena kabinetu ministra školství Vladimíra Balaše. Nesouhlasí s jeho politikou a s angažmá Petra Gazdíka. Vzápětí se funkce vzdal i Gazdík.

Plaga i jeho nástupce a Balašův předchůdce na postu ministra školství Gazdík byli jedněmi z 16 poradců, o kterých ministerstvo v druhé polovině října informovalo, že Balašovi budou pomáhat se vzdělávací politikou.

„Platí, že k 15.11. jsem rezignoval na poradce i člena kabinetu ministra. Důvodů je více, ten hlavní ale souvisí s tím, že z vyjádření a především z reálných kroků pana ministra nevidím, že by měl a politicky prosazoval vzdělávání jako prioritu,“ napsal Plaga na dotaz redakce iDNES.cz.

„Poslední kapkou pak bylo angažmá Petra Gazdíka v kabinetu ministra. Nechci totiž, aby bylo na mnou odbornou práci nahlíženo optikou ‚trafiky’ pro bývalé ministry,“ dodal Plaga.

Když se střídaly stráže

Následně na Twitteru oznámil odchod i Gazdík. „Právě jsem rezignoval na člena Kabinetu ministra školství a poradce. Nechci na rozdíl od Roberta Plagy diskreditovat poctivou snahu ministra o změny ve vzdělávání a děkuji všem ve školství, kteří mě v mé snaze něco skutečně změnit podpořili,“ napsal.

Gazdík z funkce ministra odešel v létě kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupční kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku. Od října měl v poradním orgánu na starost především regionálního školství.

Ministru Balašovi bude radit 16 poradců, vedle odborníků i Plaga a Gazdík

Na jeho místo v čele ministerstva poté nastoupil Balaš a s Gazdíkem a Plagou se domluvil na spolupráci. „Bez kvalitního týmu je velice složité uspět ve vedení jakékoliv instituce. Jsem proto rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou kvalitních osobností napříč různými segmenty vzdělávání, kteří jsou ochotni spolupracovat na rozvoji českého školství,“ tvrdil tehdy Balaš.

Balašův předchůdce na pozici ministra školství Gazdík měl ve svém týmu deset poradců. Plagovi radili tři lidé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video