Veřejná služba zůstane. Ministerstvo jen upraví podmínky podle výtek soudu, tvrdí ministryně Müllerová.

Veřejná služba zůstane. Ministerstvo jen upraví podmínky podle výtek soudu, tvrdí ministryně Müllerová. | foto: Michal Doležal, ČTK

Veřejnou službu zachováme. Může být i placená, oznámila Müllerová

  • 292
Ministerstvo práce chce veřejnou službu nezaměstnaných zachovat. Změní ale její podmínky tak, aby vyhověla výtkám Ústavního soudu. Nezaměstnané na ni úřady chtějí posílat déle než po dvou měsících a mohlo by se za ni i platit, řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Potvrdila také, že platit sKartami bude dobrovolné.

Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit i pojištění. Ústavní soud v úterý část zákona o zaměstnanosti, která zaváděla toto opatření, zrušil. Je podle něj v rozporu se zákazem nucené práce i některými základními právy.

"Byl zrušen jen odstavec, který se zabýval sankcemi, ale institut jako takový zrušen nebyl a opravdu by bylo korektní, abychom si řekli, že fungoval, viděli jsme to i na zájmu měst a obcí," řekla ministryně Ludmila Müllerová v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministerstvo podle ní předloží změny zákona, které by umožnily veřejnou službu zachovat v podobě, která nebude odporovat ústavě.

Problémové podle ministryně bylo ustanovení, podle nějž úřady mohly posílat na veřejnou službu lidi už dva měsíce poté, co přišli o práci. "Ta doba musí být výrazně prodloužena, a je tam mnoho dalších opatření, aby byly odstraněny výtky, které Ústavní soud uvedl," řekla Müllerová. Ministerstvo je podle ní připraveno i na to, že by stát za veřejnou službu částečně platil.

Placení sKartou bude dobrovolné, tvrdí Müllerová

Vláda chce docílit toho, aby platební funkce sKaret byla dobrovolná a karty sloužily jako identifikační nástroj. Změnit by se kvůli tomu měla smlouva s Českou spořitelnou i příslušné zákony, potvrdila Müllerová. Byla by prý ráda, kdyby se podařilo podmínky pro používání sKaret změnit do půl roku.

"Přistoupíme k tomu, že sKarta bude sloužit jako identifikační nástroj. Budeme dále diskutovat o další podobě sKarty, zejména o platební funkci, a tam se domnívám, že je prostor a že najdeme východisko z toho, aby platební funkce sKarty byla pro klienty, uživatele dobrovolná," řekla Müllerová v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Někdejší premiér a expert ČSSD na sociální otázky Vladimír Špidla míní, že systém sKaret je připraven špatně. Karty by se měly úplně zrušit, uvedl v televizní debatě.

Lidé by si sKarty měli dále vyzvedávat

Vláda podle Müllerové chce smlouvu se spořitelnou pouze upravit prostřednictvím dodatků, novou smlouvu ani tendr na provozovatele sKaret si nepřeje. Nutná podle ní bude i změna zákonů. Vláda ji chce prosadit v Parlamentu ve zrychleném režimu.

Vydávání sKaret nicméně podle Müllerové bude pokračovat a lidé by si měli vyzvedávat. "Cílový stav bude takový, že karta bude sloužit jako identifikační prostředek pro všechny klienty," řekla.

Ministerstvo práce uzavřelo letos v lednu se spořitelnou na sKarty smlouvu na 12 let. Podepsal ji bývalý první náměstek Vladimír Šiška, který je nyní obviněn z podplácení při jiné ze zakázek resortu. Vláda nyní se spořitelnou jedná o změně smlouvy. Další plán ohledně sKaret chce vláda oznámit ve čtvrtek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video