Piráti při startu podzimní volební kampaně. Šéf poslanců Jakub Michálek,...

Piráti při startu podzimní volební kampaně. Šéf poslanců Jakub Michálek, kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib, předseda strany Ivan Bartoš a šéf pražských zastupitelů Adam Zábranský | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Snížíme astronomické ceny bytů, řekl při startu kampaně Pirátů Michálek

  • 980
Piráti odstartovali kampaň před senátními a komunálními volbami. Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek řekl, že strana bude usilovat o to, aby se podařilo snížit ceny bytů, které označil za astronomické. „Není přece možné, že když nová rodina hledá bydlení, aby platila za byt 3 +1, který si kupují, nebo pronajímají, nějakých padesát procent toho, co si vydělá,“ řekl Michálek.

„Dnes máme krizi na trhu s cenami bydlení, která vyžaduje řešení jak na úrovni státu, tak na úrovni hlavního města Prahy. My jsme třeba v Poslanecké sněmovně navrhli konkrétní znění zákonů k Airbnb,“ uvedl šéf poslanců Pirátů. Ke snížení astronomické ceny bytů má pomoci hlavně výstavba bytů nových.

„Naši pražští zastupitelé a poslanecký klub chtějí fungovat jako jeden tým,“ vyhlásil při startu volební kampaně v hlavním městě. „Funkce primátora je asi druhá nejnáročnější práce v tomhle státě v politických funkcích a myslím si, že náš premiér nemá daleko od toho, že se z toho asi už zbláznil. Takže ten tlak tam bude obrovský,“ podotkl na adresu premiéra v demisi Andreje Babiše, končící primátorky Prahy za ANO Adriany Krnáčové a kandidáta Pirátů na vedení hlavního města Zdeňka Hřiba.

Tomu šéf Pirátů Ivan Bartoš k jeho 37. narozeninám předal obří dort připomínající jednak hřib, ale také atomový výbuch. Prioritami Pirátů, kteří mají ambici volby v hlavním městě vyhrát, jsou transparentní a profesionální radnice, digitální metropole, čisté a zdravé město a služby pro moderní rodinu

Pražané by si měli být schopni vše zařídit online a neměli by být nuceni věčně obíhat úřady. Ve městě by mělo být více stromů a vody, aby tu v létě nebyla vedra tak typická pro betonové džungle. A v neposlední řadě by Pražané měli mít možnost sehnat si dostupné a důstojné bydlení a také místo v kvalitních školách a školkách pro své děti,” uvedl Hřib.

Strana představila také trojici kandidátů do Senátu v hlavním městě - obhajujícího senátora Libora Michálka, bývalou šéfku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou a auditora Lukáše Wagenknechta.

Na podzim ve volbách do Sněmovny dostali Piráti 546 393 hlasů (10,79 procenta). V Praze byli přitom ještě úspěšnější. V hlavním městě dostali ve volbách do Sněmovny 17,59 procenta, což znamenalo druhé místo za ANO. Piráti v hlavním městě porazili dříve nejsilnější ODS i TOP 09.

Piráti představili volební program před parlamentními volbami (září 2017):

7. září 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video