Podle místopředsedy České pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka má rozhodnutí zásadní význam pro uživatele datových schránek.

Podle místopředsedy České pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka má rozhodnutí zásadní význam pro uživatele datových schránek. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

„Piráti“ protlačili žalobu na Kalouska přes Nejvyšší správní soud

  • 137
Městský soud v Praze se bude muset zabývat žalobou České pirátské strany na ministra financí Miroslava Kalouska. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když potvrdil, že žaloba podaná pomocí datové schránky platí i bez elektronického podpisu.

Chybějící elektronický podpis byl pro Městský soud v Praze argumentem, proč se správní žalobou na ministra financí odmítl zabývat. V žalobě Piráti navrhli, aby soud Kalouskovi zakázal utajovat informace o tom, kdo v devadesátých letech vytuneloval české banky.

Piráti tvrdili, že Městský soud v Praze neumí používat svou datovou schránku a se žalobou, kterou přes ní podali, jednal jako s obyčejným mailem.

"Pokud chce člověk komunikovat s úřady, úplně stačí, když se do datové schránky přihlásí pomocí svých bezpečnostních údajů. Nemusí si kupovat ještě elektronický podpis, jak tvrdí Městský soud v Praze," řekl  vedoucí administrativního odboru strany Jakub Michálek.

Nejvyšší správní soud nakonec 17. února zrušil verdikt pražského městského soudu. Ten se tak podáním správní žaloby na Kalouska musí opět zabývat.

Podle místopředsedy strany Mikuláše Ferjenčíka je to průlomové rozhodnutí. "Rozhodnutí má zásadní význam pro uživatele datových schránek (asi 460 tisíc subjektů). Nejvyšší správní soud totiž potvrdil, že občané a firmy si nemusejí kvůli datovým schránkám kupovat navíc ještě elektronický podpis," napsal Ferjenčík.

Nejvyšší správní soud ale zatím nevydal odůvodnění verdiktu. Advokátka Hana Marvanová, která Českou pirátskou stranu zastupovala, také nechtěla odhadovat, jak časté jsou podobné případy. "Já sama jsem se s tím nesetkala, " řekla iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video