Je to šance změnit budoucnost, hlásají Piráti před podzimními volbami

  • 264
S ambicemi proniknout do všech krajských zastupitelstev jdou do podzimních voleb Piráti. „Chceme získat alespoň sto krajských zastupitelů,“ řekl iDNES.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana si ke startu ostré části kampaně vybrala pražské Výstaviště. A volební slogan strany je „Šance změnit budoucnost“.

„Největším tématem dneška je bezesporu koronavirus,“ řekl Bartoš při startu kampaně, a proto také při svém představovámí mluvilo hned několik kandidátů Pirátů do krajských voleb o zdravotnictví. 

O zlepšení situace ve zdravotnictví se budou zasazovat například lékař Lukáš Mareš, který stojí v čele jihočeské kandidátky, volební lídr na Plzeňsku Rudolf Špoták nebo jednička kandidátky ve Zlínském kraji Hana Ančincová.

„Největším problémem zdravotnictví je dlouhodobě kritický nedostatek personálu. Naším cílem pro příští volební období je toto změnit. Zdravotníky chceme v našem kraji nejen udržet, máme i ambici přesvědčit naše krajánky za hranicemi k návratu domů. Jak to uděláme? Nejde jen o peníze. Mnohem důležitější je budování vzájemné důvěry,“ uvedl Mareš.

Ale řeč nebyla jen o zdravotnictví. „„Stojíme teď na kraji změny. A netýká se to jen konce OKD, ale i ocelářství a těžkého průmyslu obecně. Ta změna přijde, ať se nám to líbí nebo ne. Naším hlavním tématem do voleb je transformace průmyslu a energetiky. Cílem transformace není jen zlepšit životní prostředí, ale hlavně nabídnout nová pracovní místa, kde za méně náročnou práci dostanou lidé stejně dobře nebo lépe zaplaceno,“ uvedla Zuzana Klusová, která vede kandidátku v Moravskoslezském kraji.

„Pokud jde o senátní volby, tak se to těžko odhaduje. Záležet bude na tom, kteří kandidáti postoupí do druhého kola,“ uvedl Bartoš. V řadě obvodů je podle něj více vyrovnaných kandidátů.

Věří například zakladateli Pirátské strany Jiřímu Kadeřávkovi, kladenské kandidátce, advokátce Adéle Šípové, která se přitom utká s bývalými ministry - senátorem za ČSSD Jiřím Dienstbierem a Petrem Bendlem z ODS, kterého si v Kladně pamatují jako muže, který stál nejprve v čele města a pak byl i hejtmanem Středočeského kraje.

Dobrou šanci má podle Bartoše i „koaliční kandidát“, současný senátor David Smoljak, který kandiduje v Praze 9 jako člen hnutí STAN s podporou Pirátů i TOP 09.

„Pevně věřím, že se po návratu lidí z dovolených a se začátkem školního roku podaří oslovit mnoho dalších lidí, rozdáme všechny vytištěné Pirátské listy a s otevřením volebních místností si budeme moci upřímně říct, že jsme do toho dali všechno,“ uvedl na své facebookové stránce Bartoš. Jeho Piráti se s v celostátních průzkumech přetahují s ODS o pozici nejsilnější opoziční strany.

„Věřím, že nám voliči dají šanci změnit budoucnost,“ uvedl šéf Pirátů. Na místo zahájení ostré fáze kampaně dorazil také pirátský autobus budoucnosti, který bude v září pokračovat v cestě po regionech v celém Česku. Na jednotlivých zastávkách se lidé budou mít možnost setkat s lídry, podrobněji seznámit s pirátským program nebo si vyzkoušet brýle pro virtuální realitu, elektrickou jednokolkou nebo třeba holografický projektor.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video