Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan (vlevo) a předseda Pirátů...

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan (vlevo) a předseda Pirátů Ivan Bartoš zahájili 18. května 2021 v Praze společnou kampaň do podzimních sněmovních voleb.(18. května 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Piráti a STAN v povolební strategii vyloučili spolupráci s ANO, KSČM a SPD

  • 1056
Jakákoli povolební spolupráce je pro Piráty a hnutí STAN vyloučena nejen s komunisty a SPD, ale také s nyní vládním hnutím ANO. A to i v případě, že by v ní nebyl předseda hnutí Andrej Babiš. Pro Piráty a STAN je vyloučena i tolerance vlády ANO. Ke stejnému závazku vyzvali i ostatní demokratické strany.

Necelý měsíc před volbami zveřejnila koalice Pirátů a STAN svou povolební strategii.

„Stejně jako v roce 2017 zveřejňujeme i nyní povolební strategii, kterou se budeme řídit. Jako jediní dáváme vzkaz našim voličům, kterým otevřeným způsobem říkáme, co od nás mohou očekávat,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Principiálně jsme se vždy vymezovali proti stranám i osobám, které jsou spojeny s korupční minulostí a střetem zájmů. Odmítáme též spolupráci se stranami, které podrývají demokratické základy a nebudeme jednat s těmi, kdo si stát privatizovali pro vlastní podnikání,“ uvedl Bartoš.

„Vylučujeme proto spolupráci s KSČM, SPD i s ANO. Ke stejné deklaraci vyzýváme i ostatní demokratické strany,“ dodal šéf Pirátů.

„Rád uslyším i od ostatních stran demokratického spektra podobně jasné sdělení, jak budou po volbách postupovat oni,” uvedl i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Povolební strategie Pirátů a STAN potvrzuje plán na vytvoření dvou samostatných poslaneckých klubů, které ale budou postupovat jednotně a společně při vyjednávání o zastoupení koaličních stran ve vedení Sněmovny a o vládní koalici, v hlasováních o důvěře vládě, o státním rozpočtu a o dalších důležitých zákonech v rámci společného programu.

K prioritám budoucí vlády má podle Pirátů a STAN patřit konec zadlužování, chaotického rozhodování a vzdělaná společnost.

9. září 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video