Ať Zeman poví, zda bude premiérem nejsilnější, nebo kdo má 101, chce Bartoš

  • 942
Šéf Pirátů Ivan Bartoš si chce domluvit s prezidentem Milošem Zemanem schůzku. Zajímá ho jeho názor, jak se má podle něj řešit schodek rozpočtu a jak bude Zeman postupovat při výběru premiéra po volbách do Sněmovny. Zda dá šanci lídrovi strany, která bude mít sama nejvíc křesel, nebo tomu, kdo sežene podporu 101 a více poslanců.

„Plánuji v nějakém měsíci, až opadne současná zdravotní krize související s covidem, zeptat se, případně si i domluvit schůzku s panem prezidentem,“ řekl Bartoš.

„Určitě bych se s ním chtěl pobavit i o tom, jak on si představuje, kam by Česká republika měla jít v té krizi tohoto roku s deficitním rozpočtem a zda stále platí, že vítěz voleb je pověřen sestavováním vlády, nebo se vracíme k původnímu konceptu, který byl zažitý, hledání většiny v Poslanecké sněmovně a 101, protože role prezidenta je důležitá,“ řekl předseda Pirátů.

Piráti a STAN kandidují spolu, kluby budou samostatné

Bartoš má vést v Ústeckém kraji společnou kandidátku Pirátů a STAN je podle jejich koaliční smlouvy také kandidátem na premiéra. Piráti a STAN už řekli, že spolu buď půjdou do vlády či spolu do opozice, i když budou mít po volbách samostatné poslanecké kluby. Samostatné kluby chtějí mít také ODS, KDU-ČSL a TOP 09, které tvoří druhou předvolební koalici.

Od koalice si slibují, že porazí dosud nejsilnější ANO a že se jim podaří vyměnit premiéra Andreje Babiše. Komu dá prezident šanci sestavit vládu, je ale jen na něm.

„Moc nejsem spokojen s tím, jak Hrad využívá některé své pravomoci nebo jak si vykládá některé své pravomoci. Já si myslím, že kdo se nezeptá, nemůže čekat nějakou odpověď. Líná huba, holé neštěstí,“ řekl Bartoš.

K tomu, že se bude prezidenta ptát, jak s podle něj má řešit schodek rozpočtu, připomněl, že Zeman nepodepsal, ale nakonec ani nevetoval daňový balíček rušící superhrubou mzdu a stanovící mimo jiné nová pravidla pro daně z příjmu. 

Pirát Bartoš slíbil zotavení Česka po krizi kvůli covidu a Babišově vládě

Zeman měl k daňovému balíčku výhrady, protože výrazně navýší schodek. Chtěl proto, aby změna pravidel pro daně, 15 a 23 procent z hrubé mzdy (vyšší sazba u příjmu nad čtyřnásobkem průměrné mzdy), platila jen dva roky.

Premiér Andrej Babiš i ministryně financí Alena Schillerová to Zemanovi slíbili, ale součástí zákona takové omezení není. Babiš řekl, že nová vláda, která vzejde z voleb, bude mít dost času, aby pravidla pro daně z příjmu upravila tak, aby současná pravidla, která se Zemanovi nelíbí, platila jen dva roky, jak si přál prezident. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video