Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Když bude 120 hlasů, Sněmovnu musíte rozpustit, poví Bartoš Zemanovi

  • 538
Šéf Pirátů Ivan Bartoš se ve středu v 15 hodin setká s prezidentem Milošem Zemanem. Piráti a hnutí STAN podle něj dál budou usilovat o rozpuštění Sněmovny. Prezident tomu podle Ústavy České republiky nemůže ani zabránit, když se tak shodne 120 poslanců.

„Piráti a Starostové dál trvají na tom, že jedinou férovou cestou je v tuto chvíli rozpuštění Sněmovny a tedy vypsání předčasných voleb, ve kterých by o novém složení Sněmovny a tedy i vlády rozhodli voliči. I proto budeme nyní podnikat veškeré možné kroky, abychom spěli k této jediné legitimní cestě, která nepovede k dalšímu posílení pozice prezidenta Zemana. A to i v souvislosti s aktuální diplomatickou krizí s Ruskem,“ sdělil iDNES.cz Bartoš.

S prezidentem bude mluvit i o tom, že nemá možnost Sněmovnu nerozpustit, když se pro to najde ústavní většina v dolní komoře parlamentu.

Zeman v neděli v televizi Prima tvrdil, že by nemusel rozpustit Sněmovnu, i kdyby pro to hlasovalo nejméně 120 poslanců. Navzdory znění ústavy.

Co říká Ústava ČR

„Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.“
(článek 35)

„Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců,“ uvádí Ústava České republiky v článku 35.

„Prezident fakticky dle Ústavy nemá možnost Sněmovnu nerozpustit, pokud se na tom usnese 120 poslanců. I to je věc, o které se budu společně s prezidentem Zemanem ve středu bavit. Cílem Pirátů a Starostů není dovést tuto zemi do ústavní krize. Naopak, chceme českou politickou scénu uklidnit a zpřehlednit. Krizových situací jsme zde za poslední měsíce zažili více než dost. Zároveň je pro nás stěžejní, aby před veškerými kroky prošel nejdříve Senátem volební zákon,“ uvedl pro iDNES.cz Bartoš.

Zeman také v neděli řekl, že když bude vyslovena nedůvěra vládě Andreje Babiše, o což usiluje koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), nechá Babiše a jeho vládu u moci až do říjnových voleb. Tuto možnost podle Ústavy České republiky má, na rozdíl od možnosti bránit rozpuštění Sněmovny.

„Opozice teď, jak jsem pochopil, úplně přesně neví, co má dělat, protože se nejsou schopni domluvit na dalším postupu,“ řekl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Koordinace na straně opozice je podle něj dost nejasná. Rozpuštění Sněmovhy je podle něj teoretická otázka. Pokud by se Sněmovna tak usnesla, prezident Zeman by podle Hamáčka konal, protože Ústava České republiky v tomto hovoří jasně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video