Taky nekomentuji výroky, že Stalin měl Česku zacpat ústa, řekl Petříček

  • 277
Vztahy s Ruskem jsou podle ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka zatěžovány otázkami, které patří historikům. „Považujeme za naprosto nepřijatelné relativizovat události roku 1968,“ ohradil se znovu proti tomu, že Rusko odmítá zařazení 21. srpna, dne připomínajícího výročí sovětské invaze do Československa, mezi české významné dny.

Proti ruské kritice se v průběhu dne ohradili přední čeští politici. Premiér Andrej Babiš vyjádřil názor, že Češi jsou dodnes invazí traumatizováni.

„Já vnímám 21. srpen 1968 jako jedno z traumatických míst české historie a myslím, že je legitimní a přirozené, že si tento den připomínáme. A především připomínáme si civilní oběti, desítky občanů Československa, kteří v těchto událostech zahynuli,“ uvedl ministr zahraničí.

Rusové musí vnímat, že Novotný je jen komunální politik

Petříček na mimořádné tiskové konferenci také řekl, že nesouhlasí s nedávnými výroky starosty Řeporyjí Pavla Novotného, který prohlásil, že by nechal oběsit ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Podle Petříčka je to velmi za hranou.

„Na obou stranách zaznívají slova různých představitelů, ať už komunálních či parlamentních, které podle mého názoru nepřispívají k dobré atmosféře ve vzájemných vztazích. A stejně jako já respektuji kompetence samosprávy, tak já věřím, že i představitelé komunální politiky budou respektovat, že za zahraniční politiku odpovídá vláda České republiky,“ řekl Petříček. „Neměli bychom do veřejné debaty vnášet témata jako, že bychom věšeli cizí představitele,“ uvedl ministr zahraničí.

Šéf české diplomacie uvedl, že Rusové by měli vnímat, že v případě Novotného jde jen o komunálního politika. „Stejně jako nekomentuji výroky pana Žirinovského, že Stalin měl Česku zacpat ústa, tak já očekávám, že i ruská strana bude vnímat, že se jedná o komunálního politika, na kterého vláda České republiky nemá vliv,“ uvedl ministr zahraničí.

Novotný k sobě přitáhl pozornost snahou postavit k nelibosti představitelů Ruska pomník vlasovcům, tedy vojákům z Ruské osvobozenecké armády (ROA), kteří pomohli v době Pražského povstání na konci druhé světové války k osvobození Prahy. Tři stovky vlasovců při tom přišly o život. Pro Rusko jsou vlasovci jen zrádci, kteří se přidali za války na stranu nacistů, když padli do  německého zajetí.

Petříček se sejde s velvyslancem Ruské federace

Rusko také nesouhlasí se snahou Prahy 6 odstranit sochu maršála Ivana Koněva,  který velel sovětským jednotkám při osvobození Československa v roce 1945. V pondělí k soše Koněva dorazila jeho vnučka Jelena v doprovodu ruského velvyslance Alexandra Zmejevského.

„My také nevyužíváme otázky například legionářských památníků v Rusku k tomu, abychom zatěžovali naši relaci s Ruskou federací,“ řekl Petříček. Někdy počátkem příštího roku se chce potkat s ruským velvyslancem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video