Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevyslání vojáků do Pobaltí by Česku mimořádně uškodilo, říká generál Pavel

  14:39
Možný kompromis o nevyslání českých vojáků do Pobaltských zemí, který by mohl usnadnit vznik nové vlády s podporou KSČM, označil generál Petr Pavel za mimořádně škodlivý. Významně by podle něj totiž narušil vztahy České republiky u východních spojenců i v rámci celé NATO.

Generál Petr Pavel na tiskové konferenci v Ottawě (9. března 2018). | foto: ČTK

K tématu se generál a předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel vyjádřil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vysvětlil, že NATO posílilo svou vojenskou přítomnost v pobaltských zemích v roce 2016 v návaznosti na ruskou agresi na Krymu a východní Ukrajině. 

V Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku jsou tak na vyžádání tamních vlád, které mají obavu z pokračující ruské agrese, nadnárodní alianční jednotky pod vedením USA, Kanady, Německa a Velké Británie. 

Svůj podíl v této předsunuté vojenské činnosti by teď mělo na základě schváleného sněmovního tisku sehrát i 290 českých vojáků. O to se však nyní vede spor v rámci programového prohlášení vznikající vlády. KSČM, která má vládě ANO a ČSSD vyjádřit podporu, totiž vyslání vojáků do Pobaltí odmítá. Existuje tak možnost, že hnutí ANO by mohlo komunistům vyjít vstříc, aby si zajistilo jejich spolupráci.

„Dali bychom tím najevo nedostatek loajality s aliancí“

„Takový kompromis bych požadoval za mimořádně škodlivý. Narušil by nejen naše vztahy s Pobaltím a celým východním křídlem aliance, ale bylo by to vnímáno ostatními aliančními partnery, kteří už do předsunuté přítomnosti přispívají, jako výraz nedostatku solidarity a loajality s aliancí,“ řekl generál Pavel. Připomněl také, že Česká republika už v Pobaltí vojáky dříve měla. 

Podle KSČM však přítomnost českých vojáků přispěje k dalšímu zhoršení vztahů s Ruskou federací. „Vojensky to nemá žádný smysl. Jde o to demonstrovat sílu na hranicích pobaltských zemí a Ruska, zvyšovat napětí v regionu a komplikovat vztahy mezi Ruskem a zbytkem Evropy,“ uvedl místopředseda výboru pro obranu Alexandr Černý (KSČM).

Pavel ovšem upřesnil, že prapory operující v Pobaltí svou kapacitu nijak nenavyšují, jde jen o to, že se v nich vojáci z jednotlivých aliančních zemích střídají a teď jsou na řadě ti čeští. „Právě tato rotace států má vyjádřit jasnou vůli všech členů aliance podílet se na záležitostech kolektivní obrany a odstrašení Ruska. To by mělo být vždycky tím základním, protože kolektivní obrana by měla nastupovat až jako poslední řešení, když vše ostatní selže,“ řekl Pavel.

Je to přijatelná cena za vznik vlády, řekl exministr Kavan

Ve studiu mu však oponoval Jan Kavan, bývalý diplomat a někdejší ministr zahraničí v Zemanově vládě. „Nepovažuji to za tak důležité. Ve chvíli, kdy jde o sestavení stabilní vlády v České republice za podpory KSČM, považoval bych nevyslání našich vojáků za přijatelný kompromis,“ řekl Kavan. 

Přítomnost českých vojáků v Pobaltí podle něj navíc nemá přímou souvislost s bezpečnostní České republiky. „Nedomnívám se, že jsme z východu ohroženi,“ dodal.  

S tím ostře nesouhlasil ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl, který byl také hostem diskuzního pořadu. „Před několika málo lety bychom podobným způsobem mohli hovořit o Ukrajině i o Gruzii. Celá bezpečnostní komunita se tehdy shodovala, že je útok tohoto typu ze strany Ruska krajně nepravděpodobný a došlo k němu,“ řekl Kratochvíl. 

Zdůraznil, že v případě pobaltských zemí jde o členské státy aliance. „Není náhodou, že se tyto země cítí ohroženy a zbrojí,“ poukázal Kratochvíl na rapidně se zvyšující výdaje na obranu zmíněných pobaltských států. 

Rusko má na druhé straně hranice mnohem více vojáků

„Rusko zcela evidentně představuje hrozbu pro alianci a samo alianci za hrozbu považuje. Těch konkrétních případů, kdy vůči nám vyvíjí negativní aktivity, je tolik, že je ani nemá smysl vyjmenovávat. Jsme svědky každodenního působení na politické procesy v jednotlivých zemích s cílem rozložit soudržnost aliance,“ prohlásil Pavel.

Připomněl, že pobaltské země o posílení přítomnosti aliance na svém území požádaly po anexi Krymu a následovných prohlášení ruských politických a vojenských představitelů o ochraně ruských menšin, ať už jsou kdekoliv. „Když uvážím, kolik ruských a rusky mluvících obyvatel mají pobaltské země, znamenalo to vůči nim naprosto legitimní a bezprostřední hrozbu,“ řekl Pavel.

Umístění předsunutých aliančních jednotek podle něj bylo tím nejmenším, co mohla aliance udělat. „Když se podíváme, kolik za tu dobu Rusko vytvořilo nových jednotek v blízkosti hranic s aliancí, pak je naše reakce mimořádně přiměřená a výrazně pod úrovní ruských opatření. O tom, že by NATO mělo nějakou eskalační snahu, tak nemůže být řeč,“ tvrdil Pavel.

Bezprostřední vojenský střet s Ruskem nehrozí

Dodal však, že v současné době z ruské strany bezprostřední vojenská hrozba neexistuje. S tím se ztotožnil i Kavan, oponoval však pokud jde o míru ruské odpovědnosti za zvyšující se napětí v regionu. „Nemyslím si, že by existovaly důkazy agresivního chování Ruské federace vůči Pobaltí,“ řekl Kavan. 

Podle Kratochvíla je ovšem ruská agrese reálná a nedá se prý očekávat, že by v blízké době došlo ve vztazích s evropskými zeměmi k nějakému zlepšení. „Během druhého Putinova období se zásadně změnilo paradigma ruské politiky. Legitimizace režimu, která byla postavena na rychlém hospodářském růstu, se vyčerpala a Rusko upadlo do stagnace. Ruské vedení proto přišlo s novou strategií vnější agrese,“ řekl Kratochvíl. 

Bohužel jde podle něj o strategii, která funguje, což dokládá i opětovné vítězství prezidenta Putina ve volbách. „Z pohledu domácí ruské veřejnosti je působení Ruska na Krymu, východní Ukrajině i v Sýrii mimořádně úspěšné. A právě proto, že tato strategie funguje, obávám se, že hrozí další konfrontace, protože jde o úspěšný nástroj ve snaze režimu udržet se u moci,“ dodal Kratochvíl.

Čeští vojáci se účastnili cvičení NATO ve východní Litvě (březen 2017):

1. března 2017

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....