Předseda ODS Petr Fiala promluvil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny....

Předseda ODS Petr Fiala promluvil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny. (3. března 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Zákaz pohybu a návštěv je nesmysl, odmítá šéf ODS Fiala názory odborníků

  • 909
Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru zveřejnil svůj názor na stávající opatření proti šíření koronaviru. Uvedl, že nevidí žádný efekt v omezení pohybu mezi okresy a dodal, že po vládě bude chtít vyhodnocení současného stavu.

„Lidé jsou už třetí týden v osobním lockdownu, čísla nakažených ale neklesají. Budeme po vládě chtít, aby vyhodnotila účinnost nesmyslného zákazu pohybu mezi okresy... Nevidíme v nich fakt žádný efekt,“ napsal ve středu na Twitteru Fiala.

Podle Hamáčka je na úrovni vlády shoda, že od pondělí by měl být pohyb za účelem rekreace povolený na úrovni okresů, nikoliv obcí. „Zatím ale není doporučeno měnit systém okresních uzávěr,“ uvedl.

Hamáček nechce rozvolňovat pravidla ve chvíli, kdy jsou stále přeplněné nemocnice. „Pokud neklesne obsazenost JIP na polovinu, tak to nelze měnit, u hospitalizovaných to také musí klesnout o polovičku,“ dodal.

Kontroly mezi okresy

Současná opatření se podle Hamáčka inspirovala v Portugalsku, které patřilo z hlediska boje s covidem-19 mezi nejhorší země, a dva měsíce po jejich zavedení patří naopak mezi špičku.

Souhlasíte s názorem, že omezení pohybu k zamezení epidemie je nesmysl?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 24. března 2021. Anketa je uzavřena.

Fiala opět prostřednictvím Twitteru dodal, že omezení pohybu mezi okresy a rodinnými příslušníky není bezhlavé rozvolňování. „Vláda nemá zasahovat do vztahu mezi dětmi a rodiči, vnuky a prarodiči. Sociální vztahy nemohou být nahrazeny videohovory,“ pokračoval v příspěvku a na závěr dodal, že covid-19 porazíme osobní odpovědností a rychlým očkováním.

K Fialovi se přidal i Miroslav Kalousek. „Dejte nám 14 dní čas. Vydržte ještě 3 neděle... Situace se ale zhoršuje. Očekával bych expertní rozbor, jaká opatření je nutno doplnit a jaká se naopak ukazují jako zbytečná. Vláda je však bezradná a přešlapuje na místě. Není divu, že jí lidé nevěří,“ doplnil Fialu na Twitteru.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný však s žádným rozvolněním nepočítá. V pondělí po jednání vlády řekl, že bude požadovat prodloužení nouzového stavu i po 28. březnu.

Rozvolnění maximálně za obec, nic většího nepovolovat, říká Smejkal

„Zejména během velikonočních svátků je třeba trvat na omezení pohybu,“ řekl ministr zdravotnictví po posledním jednání vlády. Dodal, že bude zvažovat rozvolnění volnočasových aktivit, nikoliv však omezení pohybu mezi okresy.

Podobného názoru je například i šéf nové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal, jehož poradní sbor vznikl při ministerstvu zdravotnictví o víkendu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video