Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KOMENTÁŘ: Nezdárný PES. Co všechno je v něm špatně a co úplně chybí?

I v roce 2021 bude naše životy řídit všemocný protiepidemický systém PES. Podivný model, na jehož vzniku se nepodílel žádný lékař, natožpak epidemiolog. Co všechno je v něm špatně a co v něm úplně chybí?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VZ

Velice hezky napsáno. Ten slavný PES je paskvil, na kterém snad nemohl dělat nikdo, kdo má za sebou alespoň gymnaziální matematiku. První dvě kritéria P(d) a P65(d) silně závislá na absolutním počtu testů, což může vést k paradoxním situacím, kdy kombinace vysoké pozitivity a malého množství testů dá lepší výsledky než kombinace velmi malé pozitivity, ale velmi velkého množství testů. Když budu hypoteticky testovat 3/4 milionu lidí denně, tak při pozitivitě pouhé 1% vyženu obě tato kritéria na maximum i když z epidemiologického hlediska bude takto nízká pozitivita znamenat stav velice příznivý.

Další perlou je ukazatel pozitivity testů, který naprosto neumí pracovat s tím, že ke klasickým PCR testům přibylo další vydatné síto v podobě ATG testů. Namísto toho se provádí vskutku "brilantní" matematická operace, kdy pozitivní z ATG jsou odesíláni na PCR a tudíž dále zapracováni do výpočtu, zatímco početně významná množina negativních je ignorována. Efekt je velice dobře vidět na vývoji tohoto ukazatele, kde krásně vyletěl nahoru ve druhé polovině prosince, kdy se z ATG testy masivněji začalo.

A poslední perlou je zjednodušený výpočet reprodukčního čísla U(d), který, tak jak je nastaven, vůbec nemusí reflektovat vývoj nákazy v populaci, protože opět v základech závisí na počtu testů. A tak můžeme při konstantní pozitivitě a tudíž teoreticky neměnné hladině viru v populaci mít 15b z 30 za reprodukční číslo vyšší než 1,2. Stačí k tomu pouze denně zvyšovat počet testů o pouhá 4%. Při denním nárůstu počtu testů o 7% už to bude 20b za U(d) větší než 1,4. A naopak, pokud se bude počet testů denně o 5% snižovat spadnou body na 0, protože U(d) bude postupně vycházet menší než 0,8.

Nezbývá než smutně konstatovat, že pan profesor má naprostou pravdu. V PES jsou věci, které by tam být neměly, protože jsou schopné dávat naprosto zkreslující informace a naopak.

1 0
možnosti
JJ

vždycky, když se to začne horšit, vylezou tihle berani a šmuclerovéRv

1 0
možnosti
KP

No zase je nepritel. Kupodivu to neni ani Brusel a dokonce ne ani Putin. To ze si Cesko zvolilo to co ma je fakt, ze by to s jinymi nebylo lepsi je tez fakt. Autorovi lekarske napady, napriklad se prednostne starat o stare lidi, by asi mohl provadet kazdy reditel nemocnice. Kupodivu je zvlastni ze autor nenavrhuje aby se tito prednostne vyrazili. Kazdy kdo navrhoval nejaky model vi ze s vetsinou odborniku se proste pracovat neda, nemaji cas kdyz se tvori model (a tez za to nechteji byt zodpovedni) ale po valce jsou strasne chytri. Tez neuvazuje to ze pri vyrobe modelu hloupy doktor(ktery ma cas a chce spolupracovat) je horsi nez zadny doktor.

0 0
možnosti
TS

Aby byl PES smyslupny a odpovidal by aktualni situaci, nesmel by ho vypocitavat clovek na zaklade 2 tydny starych dat, ale musela by ho dopocitavat umela inteligence k datu 2 tydnu do budoucna. A jeste predtim by ta umela inteligence musela dopocitavat data za soboty, nedele a oficialni i neoficialni svatky. PES nesmi byt ovlivnen nizsim poctem testu, v takovem pripade je na dve veci. Umela inteligence jiz dokaze neuveritelne veci, jen je potreba ji konecne zacit smysluplne vyuzivat.

0 0
možnosti
JL

J93a45n 83L82i61b40i55c76h

3. 1. 2021 14:19

Že je to totální kočkopes jsem upozorňoval hned, jakmile se tento systém objevil a ukazoval, čím se řídí. Nejen že je celoplošný a založený na nedostatečné a nekvalitní práci hygieny a spolupráci infikovaných, tak hlavně je likvidační pro ekonomii a přitom daná opatření jsou málo efektivní na průběh epidemie a počet mrtvých, opatření jsou dělána s velkým zpožděním a rozvolňováňa předčasně, ačkoliv je jasné, že šíření je komunitní a tedy mimo kontrolu hygieny, jinými slovy většina infikovaných není vůbec diagnostikována a diagnostikovaní jsou propoušetni z izolace či karantény předčasně a také se nezvažuje srovnání testů s klinikou, kdy se ukazuje, že testy samotné nestačí k tomu, aby spolehlivě a skutečně určili rizikové osoby přenosu infekce. Také je třeba brát v potaz opatření proaktivní i pasivní (zvýšení imunity, omezení rizikových chování a zábrana infekci pomocí hygieny, roušek apod.). Je vidět, že celé léto se na to kašlalo a místo přípravy na velmi pravděpodobnou podzimní vlnu, se věnovali všichni raději nesmyslným volbám a korytům z toho vyplývajícím a chytrá karanténě nefungovala pořádně nikdy, tak nechápu tu její propagandu. To nejdůležitější se přitom nikdy pořádně nedělalo a to je ochrana rizikové populace (nemocní a staří) a v té je největší zakopaný pes. Neb promoření zdravé populae je sice rizikem také, ale pořád menším než promoření domovů důchodců, LDNek, nemocnic apod. a to se bohužel stalo. Lidi, co vytvořili PES berou jistě nemalé odměny a přitom je to na dvě věci. Škoda, že pan Beran nebyl ministr místo Blatného, který epidemiologii ani vakcionologii moc nerozumí a ani jeho manažerské schopnosti nejsou moc valné. Prymula byl aspoň odborník, i když kontroverzní díky podnikání dcery a problémové vojenské komunikaci s okolím.

0 0
možnosti

Po dlouhé době super článek, kde se člověk skutečně něco zajímavého dozví R^

Proč je ale proboha v prémium sekci? To už se za pravdu musí platit a jen dezinformace se dávají zdarma? Rv

4 0
možnosti
HZ

Můžu vědět, proč tento článek je v režimů premium????

2 0
možnosti
Foto

maše vláda dělá co umí, bohužel, není toho mnoho. Kolik lidí, tolik názorů, ale v jednom má autor článku pravdu - včasnou hospitalizací rizikových skupin a hlavně včasným podáváním léků (existují, ale musí se podávat včas, ne až při těžkém stavu) se dá zabránit mnoha úmrtím.

0 0
možnosti
MK

Opravdu si autor nevšimnul, že hlavním psovodem je lékař?

0 2
možnosti
PO

To si zcela jistě všiml, ovšem za prvé tento lékař nemá se epidemie i ani infekčním chorobami nic společného, byť je ve svém oboru asi určitě odborník. A za druhé autor píše o tvůrčích tohoto systému, nikoli o jeho uživateli.

1 0
možnosti
Foto

PES není všemocný, plošná opatření přicházejí na řadu, až když selhala ta užší, za což nesou vinu mediální hvězdy – zejména Šmucler a Žaloudík, neboť to dodnes intenzivně bagatelizují a zpochybňují, čímž podněcují nedůslednost opatření veřejnosti.

3 4
možnosti
PO

Jistě že PES není a nebyl by všemocný ať by se řídíl jakýmkoli hodnotami, ovšem současný pes tak jak je nastaven, je nám prostě a jednoduše k ničemu. A jelikož ani pan Šmucler, ani pan Žaloudik, žádné opatření nevyhlasilo ani jej neřídí a tím pádem nemohou za to jestli se šíří vir. To je naprostý nesmysl. Jen tak mimochodem když se podíváte kolem sebe třeba po Evropě, a nejen teď, ale zpětně od vzniku této pandemie, tak zjistíte, že vir se nešiří samozřejmě vsedě stejnou intenzitou ve stejný čas, takže srovnávat jednotlivé země teď kdo je lepší či horší je úplná pitomost. To se dá nějak vyhodnotit, až to bude za námi. A za druhé účinnost všech těch různých opatření všude po Evropě je velmi sporná. Tady se hodně diskutuje Německo a Švédsko, a právě tady jde vidět že tomu víru je celkem jedno jaké opatření kdo přijal. Protože na jaře měli všichni v Evropě v podstatě stejná opatření kromě Švédska,. A Německo na tom bylo mnohem hůř než ČR. A taky se křičelo jaké velké množství lidí umírá ve Švédsku, protože nic nedělali. Na podzim jsme měli podstatně přísnější opatření než v Německu a a přesto na tom byli Němci a zatím i jsou lépe než ČR, no a v počtu zemřelých jsme ty Švédy dohnal a to přesto že oni služby a školy ani jednou nezavreli a my ano a dokonce dvakrát. Takže spíše než, opatření selhaly, bych prostě řekl, že prostě jejich účinnost je mnohem nižší než jsme si mysleli. Ale není to díky někomu v médiích, nebo nedodržování, jak se rádo říká. Prostě tomu viru je to jedno.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...