ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Přibylo 15 196 nakažených. Nemocnice léčí 1 853 pacientů ve vážném stavu

  • 481
Za úterý přibylo v Česku 15 196 nakažených, to je o 1 575 méně než před týdnem, ale o 4 730 víc než v pondělí. V nemocnicích leží 8 618 nakažených. Ministr zdravotnictví Jan Blatný chce dosáhnout 35 tisíc vykázaných očkování proti covidu-19 denně, takový počet byl zatím dosažen jen jednou.

V úterý přibylo 15 196 nakažených, to je méně než minulé úterý, kdy jich přibylo 16 771. Aktuálně je tak v Česku zhruba 178 tisíc osob s onemocněním covid-19. 

V nemocnicích leží 8 618 nakažených pacientů, 1 853 z nich je ve vážném stavu nebo potřebují vysoce intenzivní péči. Jedná o mírný pokles, v pondělí bylo totiž podle revidovaných údajů hospitalizovaných s covidem skoro devět tisíc. Ke středečnímu ránu zbývá v nemocnicích 13 procent lůžek na oddělení JIP a ARO a 26 procent lůžek s umělou plicní ventilací.

Laboratoře v úterý provedly 95 443 antigenních testů a 28 031 PCR testů. Největší podíl tvoří testy preventivní a testy z plošného testování.

Zdravotníci zároveň podali dalších 34 973 dávek vakcíny, jedná se o druhou nejvyšší hodnotu za celou dobu očkování. Lidí s ukončeným očkováním je v zemi 273 488. Nejvíce vykázaných očkování má hlavní město Praha.

Statistika úmrtí eviduje za úterý zatím 105 obětí. S koronavirem v Česku od vypuknutí epidemie zemřelo už přes 22 tisíc lidí - v úterý k nim přibyl i poslanec ODS, jednasedmdesátiletý lékař Jiří Ventruba, který byl hospitalizovaný s těžkým průběhem nemoci. Vyléčilo se naopak dalších 310 osob.

Podle webu ministerstva zdravotnictví se celková kapacita systému nemocniční lůžkové a intenzivní péče v Česku začíná blížit svému limitu, počet nakažených v populaci je vysoký, a to včetně zásahu zranitelných skupin obyvatel.

Nejhorší situace je v okrese Kolín, kde za posledních sedm dní evidují 1 080 nakažených na sto tisíc obyvatel. Nad tisíc nakažených má také okres Plzeň-sever. Naopak nejlépe je na tom okres Cheb, kde hygienické stanice evidují jen 258 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Klesá index i reprodukční číslo

Pokles indexu PES zaznamenalo Česko v úterý, je to zároveň nejnižší hodnota od 13. února. Zároveň mírně klesly všechny čtyři ukazatele pro výpočet indexu. Oficiálně ale dále zůstává Česko v nejvyšším stupni. Ministr zdravotnictví Jan Blatný v lednu uvedl, že skóre PES už není pro určování protiepidemických opatření relevantní.

Ve středu opět kleslo i tzv. reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, z úterních 0,97 na 0,95. Když je hodnota čísla nižší než jedna, znamená to zpomalování šíření nemoci. Údaje o počtu hospitalizovaných či podílu pozitivních testů za úterý zatím ministerstvo nezveřejnilo.

Epidemie koronaviru v posledních dnech podle statistických údajů sice zvolna zpomaluje, reprodukční číslo ve čtvrtek poprvé od začátku února kleslo pod hodnotu jedna, české nemocnice ale právě v těchto dnech zažívají největší nápor nakažených ve vážném stavu. Nemocnice zatím oficiálně požádaly o jeden převoz do zahraničí - sanitka ve čtvrtek převezla pacientku z nemocnice v Ústí nad Orlicí do polské Ratiboře. 

Od středy 10. března mají povinnost testovat své zaměstnance také veřejné úřady s 50 a více pracovníky. Od 17. března nebudou zaměstnanci bez negativního testu na nemoc covid-19 vpuštěni na pracoviště.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video