Paroubek zavelel: Na Zarkávího!

Stávají se z váhavých českých střelců odhodlaní bojovníci? Premiér Paroubek totiž v pondělí v Londýně (aniž jej o to Tony Blair žádal) řekl, že naši vojenští policisté by mohli zůstat v Iráku i příští rok.

Nic proti tomu. Krvácející Irák to potřebuje. Ale česká "schopnost" být spojencem (v Iráku na straně USA), a přitom skrytě lavírovat je obdivuhodně nepříjemná.

Před válkou proti Saddámovi lavírovala se "spojenectvím" zejména vládnoucí ČSSD (komunisté byli vždy proti). To by ale nebyly české hlavičky, aby něco nevymyslely.

A tak exprezident Havel podepsal dopis na podporu války, aniž jej četl. Premiér Špidla se o tom, že jsme už zapsáni na americkém seznamu spojenců, dozvěděl "jen tak mimochodem". Zatímco Poláci, Britové, Nizozemci, Italové či Rumuni odjeli do Iráku v bojových šicích (a vracejí se někdy v rakvích), u nás se pořád vymýšlelo, abychom byli spojenci a nemuseli bojovat.

Podařilo se. Je skvělé, že školíme policisty v Iráku. Pokračujme v tom. Někdo z nich třeba chytne teroristu Zarkávího. Ale říkat ano-ano, ne-ne jsme se v těchto vyhrocených případech pořád nenaučili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video