Bývalý předseda vlády a nynější kandidát do Senátu Jiří Paroubek v Rozstřelu (24. srpna 2018) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Expremiér Paroubek v kauze údajných černých peněz žaluje dvě televize

  • 116
Policie v listopadu odložila případ Jiřího Paroubka. Podle informací jeho manželky Petry Paroubkové měl bývalý premiér manipulovat s příjmy, které utajoval před finančním úřadem. Paroubek tvrdí, že se stal obětí lží, které zapříčinily jeho neúspěch ve volbách do Senátu a chystá žaloby na televizi Seznam a Barrandov.

Na konci srpna Paroubková uvedla, že její manžel expremiér Jiří Paroubek měl nelegální milionové příjmy. Věcí se zbývalo státní zastupitelství, podle informací serveru Lidovky.cz ale celou záležitost odložilo s tím, že policie věc prošetřila, ale že nebyly zahájeny úkony trestního řízení.

Paroubek měl v trezoru 3,5 milionu v dolarech. Půjčku si chce odpracovat

Paroubek tvrdí, že ho celá kauza zásadně poškodila především při volbách do Senátu. Jako nezávislý kandidát zde bývalý premiér kandidoval v obvodu Ostrava-město. Paroubkovi se nepodařilo projít ani do druhého kola. S necelými sedmi procenty hlasů skončil až sedmý.

Vítězem se stal Leopold Sulovský z hnutí Ostravak, který dokázal senátorské křeslo obhájit. Do Sulovského se Paroubek ostře opřel, když ho v rozhovoru nazval „troubou“, který byl v Senátu posledních šest let na „rekreaci“.

Paroubek podle svého vyjádření chystá právní kroky proti televizím Seznam a Barrandov. Tato média se podle něj provinila tím, že o něm šířila nepravdy.

„Nechci jít do nějakých detailů, to je věc právního zástupce, jednoho i druhého, kteří ty věci připravují. U televize Seznam je to jednodušší, u televize Barrandov je to o to složitější, že kvanta lží tam byla obrovská,“ uvedl expremiér pro iDNES.cz. „V některých případech se konferenciér Soukup (Jaromír Soukup, majitel TV Barrandov a moderátor, pozn.red.) vůbec nežinýroval a lhal bez jakéhokoliv uzardění,“ doplnil.

Žaloby by měly být podle Paroubka hotové brzy: „Můj advokát to připraví velmi pečlivě a předpokládám, že maximálně v rozmezí několika týdnů bude žaloba na Soukupa podána. Pokud jde o televizi Seznam, tak to bude během několika dnů,“ uvedl.

O jaké konkrétní porušení zákona se bude žaloba opírat, odmítl Paroubek komentovat s odůvodněním, že by nechtěl připravovat protistranu na obhajobu.

„Myslím, že je potřeba omluva a i nějaká finanční satisfakce, kterou bych samozřejmě v plném rozsahu věnoval potřebným,“ odpověděl Paroubek na dotaz, jaké právní závěry by považoval za uspokojivé.

Paroubková: Konspirační teorie nekomentuji

Petra Paroubková na dotaz redakce iDNES.cz k Paroubkovu nařčení, že ve svých vyjádřeních pro média jednala v zájmu někoho jiného a že ji někdo jiný řídil, odpověděla prostřednictvím SMS: „Dobrý den, nebudu nesmysly a konspirační teorie komentovat. Každý soudný člověk si udělá názor sám.“

Tisková mluvčí televize Seznam Aneta Kapuciánová uvedla: „V tuto chvíli k nám žádná žaloba nedorazila, takže k záležitosti nemohu poskytnout bližší vyjádření nebo komentář.“

Doplnila, že bližší vyjádření bude redakce schopná poskytnou, až bude zcela jasná, čeho konkrétně se žaloba týká.

Portál iDNES.cz požádal o vyjádření také televizi Barrandov, do vydání tohoto článku ho ale nezískal.

Jiří Paroubek mluvil o svých údajných ilegálních příjmech v pořadu Rostřel:

23. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video