Paroubek chce omezit zadlužování zdravotnictví. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Paroubek souhlasil s limity na spotřebu léků

  • 139
Premiér Paroubek se dohodl s pojišťovnami, že dá nemocnicím limity na spotřebu léků. Chce tak omezit jejich zadlužování. Schůzky se zúčastnil i David Rath, považovaný za možného nástupce ministryně Emmerové. MF DNES řekl, že se o spoluúčasti pacientů bude jednat až po volbách.

Ráno zasedl ke společné schůzce tým složený ze zástupců zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví a odborníků z Úřadu vlády, aby hledal úsporná opatření pro stabilizaci zdravotního systému.

Premiér Jiří Paroubek po jednání seznámil novináře s opatřeními, která by měla omezit zadlužování zdravotnictví. Celkové náklady zdravotních pojišťoven v příštím roce by podle něj měly zůstat na úrovni letošních 172 miliard a výdaje na léky by měly klesnout na úroveň roku 2004.

Některé nemocnice podle Paroubka dostanou limity na spotřebu léků. "Každoročně se výdaje na léky zvyšují o 10 až 15 procent. Je proto nutné tyto výdaje v případě některých zdravotnických zařízení zastropovat," prohlásil.

Pojišťovny by podle něj také měly zkontrolovat smluvní vztahy s nemocnicemi. Kontrola pak ukáže, se kterými zařízeními smlouvu zruší.

"Zadání je jasné, začátkem příštího týdne se uskuteční závěrečná schůzka, kde bychom ty věci ještě doladili," dodal Paroubek.

V současné době přesáhl dluh zdravotního pojištění deset miliard a do konce roku by mohl stoupnout o další dvě miliardy.

Předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Richard Schwarz byl s průběhem schůzky spokojen. "Jednání s premiérem Paroubkem je na cestě, aby se situace uklidnila a stabilizovala do voleb," řekl.

Rath: Spoluúčast bude nejdříve po volbách
V expertním týmu pracuje také prezident České lékařské komory David Rath. Ten MF DNES řekl, že se spoluúčast pacientů na zdravotní péči do voleb měnit nebude. Sociální demokracie bude ochotná mluvit o ní až po volbách.

"Z programu vyplývá, že se po volbách otevře prostor pro diskusi, kde by se měl pacient podílet svými penězi," uvedl. Zdravotnictví by se podle Ratha mělo přibližovat rakouskému a německému modelu, kdy lidé doplácejí například za stravu či vstupní ošetření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video