Paroubek souhlasí s Topolánkovou výzvou, má ale základní podmínku.

Paroubek souhlasí s Topolánkovou výzvou, má ale základní podmínku. | foto: iDNES.cz

Paroubek: S Topolánkem budu jednat, musí ale pokračovat ratifikace Lisabonu

  • 238
Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vítá výzvu premiéra Mirka Topolánka k jednání mezi dvěma nejsilnějšími stranami. Topolánek chce s ČSSD jednat o tématech, která přesahují současné volební období. Paroubek si ale klade podmínku: vláda musí souhlasit s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy.

Šéf ODS Topolánek v úterý vyzval předsedu nejsilnější opoziční strany k jednání o národních zájmech, budoucnosti EU a bezpečnosti.

"Vyzývám předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriozní diskuzi o základních prioritách, které přesahují rámec jednoho funkčního období," uvedl ve výzvě premiér.

Paroubek souhlasí, ovšem s podmínkou, že bude pokračovat ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Topolánkovu výzvu vnímá jako potvrzení toho, že se vládní koalice drolí. K jednacímu stolu však je ochoten usednout.

Příští týden o radaru
Šéf ČSSD zároveň připomněl další tři podmínky z minulého týdne, na kterých opoziční strana trvá a kterými podmiňuje podporu koalice po dobu českého předsednictví EU.

Jsou jimi zákaz privatizace zdravotnických zařízení, jednání o radaru až po skončení českého předsednictví či to, že o prioritách předsednictví se koalice musí poradit s ČSSD.

"Kdybychom přistoupili k jednání bez předběžných podmínek, popřeli bychom sami sebe," řekl Paroubek. Zároveň oznámil, že příští týden, pravděpodobně ve středu, se ČSSD pokusí vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny na téma americký radar v Česku.

Zajímavé je to, že o svolání schůze bude ČSSD usilovat pouhý den poté, kdy mají revoltující poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková oznámit své definitivní rozhodnutí, zda opustí klub Strany zelených. Obě poslankyně stejně jako širší vedení strany americký radar v Brdech odmítají. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video