Pardubice chtějí zvyšit počet obyvatel města. Ilustrační foto.

Pardubice chtějí zvyšit počet obyvatel města. Ilustrační foto. | foto: Michal Klíma, MF DNES

Pardubice si kupují obyvatele, za tisícovku

  • 20
Pardubice léta marně shánějí sto tisíc obyvatel, aby dostávaly od státu více peněz z daní. Radní se nyní odhodlali lákat nové občany na tisícikorunu. Po výzvě okolním obcím k připojení radní chtějí nahnat počet obyvatel tím, že přihlásí k pobytu dosud neevidované obyvatele města.

"V Pardubicích je k pobytu přihlášeno zhruba 89 tisíc obyvatel. Přitom ve městě podle našich odhadů žije včetně studentů na kolejích a internátech přes sto tisíc lidí," uvedl náměstek pardubického primátora Jiří Razskazov.

Magistrát chce všem obyvatelům města, kteří se dosud nepřihlásili k pobytu, nabídnout tisícikorunový příspěvek na výdaje spojené s výměnou dokladů.

Lidé z podnájmů dostanou fiktivní adresu
Příspěvek není jediný krok, který chce magistrát k vyvolání populační exploze evidovaných obyvatel Pardubic podniknout.

"Chceme na městských ubytovnách zřídit volné adresy pro lidi, kteří bydlí například v nájmu a jejich domácí nesouhlasí s tím, aby u nich byli přihlášeni k pobytu. Tím bychom mohli odstranit jednu z překážek, které způsobují rozdíl mezi počtem evidovaných a skutečných obyvatel města," řekl Razskazov.

S registrací obyvatel chce město začít mezi svými zaměstnanci. "Zjistili jsme, že několik úředníků magistrátu není v Pardubicích přihlášeno k pobytu, přestože tu bydlí. Tak u nich začneme," řekl primátor Pardubic Jiří Stříteský, který doufá, že město díky volným adresám zapíše do evidence svých obyvatel několik tisíc jmen.

Soudy radost mít nebudou
Nápad s volnými adresami v městských ubytovnách může mít pro leckoho nečekaný půvab.

"Zní to jako návod, jak se vyhnout například doručování nepříjemných soudních obsílek. Ty by chodily na adresu trvalého bydliště, kde by se přihlášený nikdy nevyskytoval," řekl Jiří Bílek z Pardubic.

Pardubice chtějí být stotisícovým městem už léta. Zatím si musí nechat zajít chuť, neboť počet obyvatel města klesl z 96 tisíc na 89 tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video