Hlavní hygienik Michael Vít říká, že panika je zbytečná. Česko má léku Tamiflu dostatek. Ilustrační foto.

Hlavní hygienik Michael Vít říká, že panika je zbytečná. Česko má léku Tamiflu dostatek. Ilustrační foto. | foto: David Port

Paniku kolem ptačí chřipky zneužívají překupníci

  • 8
Na panice kolem ptačí chřipky se snaží vydělat překupníci. Objevily se už první inzeráty, jež nabízejí balení léku Tamiflu až za 1600 korun. To je dvojnásobej ceny, kterou by pacient zaplatil v lékárně. Uvedla to televize Nova.

SPECIÁL: 
Ptačí chřipka
INFOGRAFIKA:
• Jak chřipkový virus zabíjí buňku
• Ptačí chřipka na cestě do Evropy

Hlavní hygienik Michael Vít upozornil, že může jít o nebezpečné kopie nebo prošlá balení.

Tento způsob prodeje léků je navíc v České republice přísně zakázán. Tamiflu smí předepsat pouze lékař a pacient ho může užívat jedině pod odborným dohledem, uvedla Nova. 

Většina překupníků v inzerátech tvrdí, že si lék opatřili ve Švýcarsku. Neuvádějí však žádné osobní kontakty a nabízejí pouze prodej na dobírku.

Češi si podle Novy také často jezdí pro lék do Německa. Vít ale míní, že panika je zbytečná, neboť ve státní rezervě je 600 tisíc balení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video