Takové historie děti baví. Panáček Ken se proměnil ve ctihodného prezidenta Masaryka.

Takové historie děti baví. Panáček Ken se proměnil ve ctihodného prezidenta Masaryka. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

OBRAZEM: Ken jako Masaryk a Barbie v roli Marie Terezie

  • 5
Muzeum Těšínska v Havířově vystavuje zhruba šedesát panenek Barbie a Ken, které autorka Kristýna Vařeková převlékla za osobnosti dějin. Výstavu vymyslela hlavně pro dceru, která byla dlouho nemocná. Hravá procházka historií jí měla pomoci při vzdělávání.

Autorce trvala příprava expozice čtyři měsíce. Vařeková provozuje v nedaleké Orlové módní salon a půjčovnu kostýmů, šije společenské a svatební šaty.

Vedle Masaryka, Kleopatry, Václava Havla či Marie Terezie některé návštěvníky možná zarazí panáček Ken v převleku nacistického vůdce a iniciátora 2. světové války Adolfa Hitlera. "Výstava je procházka historií, takže ať chceme, nebo ne, Hitler sem patří," vysvětlila autorka expozice.

Druhou část expozice tvoří panenky v pohádkách

Jak upozornila Eliška Svatoňová z Muzea Těšínska, na výstavě jsou i oblečky, které si mohou vyzkoušet. "Hodně je také zajímá druhá část výstavy, která je věnovaná pohádkám. Je tu panenka Barbie jako Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka, Kráska a Zvíře, Pocahontas, Ariel, Shrek a Fiona. Výstava hlavně pro radost - a účel plní svrchovaně," usmála se Svatoňová.

Nádherné kulisy vytvořili žáci a učitelé ze Střední školy hotelové, obchodní a polygrafické v Českém Těšíně. Výstava v Havířově potrvá do konce května (více informací o výstavě zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video