Přistoupení Česka k EU bude významný den. Zbláznili jste se? zlobil se poslanec

  • 164
Poslanci schválili, že u data 1. května bude v kalendáři uvedeno, že jde o významný den – Den přistoupení České republiky k Evropské unii. Byli proti tomu všichni přítomní poslanci opozičního hnutí SPD a také čtyři poslanci druhého opozičního hnutí ANO a dalších 22 se zdrželo hlasování. Zdrželi se i dva poslanci ODS.

Pro zákon hlasovalo 122 poslanců ze 168 přítomných (jak kdo hlasoval, najdete zde).

„Je v souladu s programovým prohlášením vlády. Zároveň slavíme v tomto roce 20 let od přistoupení k Evropské unii,“ řekl ve Sněmovně ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela.

Hlasoval jsem pro vstup do EU, teď bych si za to zlomil ruku, tvrdil poslanec SPD Kettner

„To jsme se opravdu jako zbláznili?“ divil se poslanec Zdeněk Kettner z SPD. „V tom referendu jsem i já tenkrát hlasoval pro vstup, kdybych to věděl, jakým směrem se to vyvine, zlomil bych si ruku,“ řekl Kettner.

Tvrdil také že Evropská unie má čím dál více totalitní rysy. „Začíná se přibližovat RVHP,“ prohlásil Kettner a marně navrhoval i zamítnutí návrhu změny zákona o státních svátcích, který teď projedná Senát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video