Pád rogalisty do drátů zpomalil vlaky

  • 35
Rogalista se zabil v Praze-Lipencích. Narazil do drátů vysokého napětí. Zřejmě je přehlédl ve slunci, míní hasiči. Čtyřiadvacetiletý muž před nehodou podle svědků plachtil asi půl hodiny. Tragédie způsobila výpadek v dodávce elektřiny a ztížila železniční provoz.

Tragédie se stala v Praze na poli mezi Lipencemi, Dolními Černošicemi a Radotínem.

Mladík se vydal do vzduchu po obědě. Podle obyvatel Lipenců kroužil zhruba půl hodiny. Hasiči se o nehodě dozvěděli ve 14.41 hodin.

"Čtyriadvacetiletý muž na rogalu narazil do drátů vysokého napětí," řekl iDNES Václav Hladík, tiskový mluvčí pražských hasičů.

Jako první se na místo neštěstí dostali dobrovolní hasiči z Lipenců, které k neštěstí přivolali děti bruslící na blízké zamrzlé louži.

"Rogalista zřejmě v prudkém slunci přehlédl dráty a napálil to do nich," uvedl pro iDNES velitel lipeneckých hasičů Jan Fatka. "Zřejmě se připravoval na přistání, protože už měl nohy vysunuté z jistícího vaku," dodal.

"Podle prvních informací pilot ještě stačil zavolat o pomoc, poté však zemřel, řekl ČTK mluvčí policie Prahy-západ Jaroslav Vokáč.

Muž zůstal zaklesnut do drátů. Hasiči vyprostili rogalo i tělo pomocí žebříku.

"Museli jsme však čekat, až nebude v drátech proud a vyzkratují se. Elektřinu museli vypnout v Praze i v Kladně," podotkl Hladík.

Neštěstí přerušilo provoz třicítky elektrických trafostanic v Černošicích a Všenorech, způsobilo i další výpadky a požár jedné trafostanice. Montéři Středočeské energetiky slibují, že vše opraví do večera.

Kvůli nehodě nastaly také problémy s elektrickou energií na železniční trati mezi Radotínem a Dobřichovicemi. Na čtyřech přejezdech nefunguje signalizační zařízení. Vlaky v těchto místech jezdí pomaleji a houkají.

Tělo mladého muže, který s rogalem narazil do drátů vysokého napětí a zahynul. (22. února 2003 - omluvte sníženou kvalitu snímku, pořízeného mobilním telefonem)

Hasiči vyprošťují v Praze-Lipencích rogalo, s nímž jeho pilot narazil do drátů vysokého napětí a zahynul (22. února 2003)

Hasiči sundávají z drátů vysokého napětí pilota rogala, který zahynul 22. února v Praze-Lipencích (22. února 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video