Omezení provozu podle svazu ohrozí péči o pacienty. Ilustrační foto

Omezení provozu podle svazu ohrozí péči o pacienty. Ilustrační foto | foto: profimedia.cz/corbis

Pacienti se vzbouřili, Rath prý nařídil útlum péče

  • 312
Svazu pacientů ČR se nelíbí jednání nového ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten prý nutí ředitele fakultních nemocnic, aby v prosinci snížili objem poskytované péče o 15 až 20 procent. Napsali proto otevřený dopis předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi.

SPECIÁL:
Bouře ve VZP

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára dostali ředitelé FN od Ratha "ústní příkaz" omezit v prosinci 2005 provoz nemocnic na prázdninový režim.

Bude to prý kromě snížení péče vyžadovat také uzavření některých oddělení. "V důsledku tohoto nařízení budou velké nemocnice muset odmítat pacienty a překládat je na příští rok," tvrdí Olejár.

Podle něj není jasné, kdo ponese odpovědnost v případě, že některý z pacientů v důsledku těchto nařízení zemře, když ministr zdravotnictví vydává jenom ústní povely. V dopise se také ptá, zda budou velké nemocnice propouštět.

"Je zřejmé, že by se k těmto problémům mělo vyjádřit více odborníků, aby také Vláda ČR a nepochybně i Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR mohla včas zasáhnout a zamezit vzniku ztrát hrozících z rizikového jednání ministra zdravotnictví," píše Olejár.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video