Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šichta silničářů začíná o hodinu a půl později, než by mohla. A kdy končí

  0:01
Na českých dálnicích probíhají rekordní opravy. Jak taková práce dělníků vypadá? Redakce MF DNES nyní měsíc sledovala jedno místo, aby se ukázalo, jak intenzivně práce probíhají, aby jízda ve zúžení, kde se tvoří kolony, neobtěžovala řidiče déle, než je nutné. Reportér MF DNES tudy projížděl celý měsíc. Ráno, dopoledne, odpoledne i večer.

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Ten rozdíl zaujme na první pohled. Na benzince na dálnici D8 rachotí bagr, dělníci pracují v jámách pro nádrže. Je půl šesté ráno, právě vyšlo slunce a tady se už naplno pracuje.

Podél benzinky na šestikilometrovém dálničních úseku uzavřeném kvůli opravě povrchu a svodidel ještě není ani noha. Dělníci firmy najaté státem se začnou trousit až hodinu a půl po těch, které si najal na opravu majitel benzinky. A také dřív končí.

Redakce vybrala úsek mezi 37. a 48. kilometrem dálnice D8, jehož oprava za 311 milionů korun bez daně začala 13. dubna a bude probíhat až do září 2020.

„Celá akce bude provedena v co nejkratším možném termínu,“ slibuje mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Opravy a omezení na českých dálnicích (květen 2019)

Začneme ranní šichtou.

Je 6. května, 6 hodin ráno a na dálnici D8 u Litoměřic, uzavřenou v první etapě mezi 46. a 40. kilometrem směrem na Prahu, už půl hodiny svítí slunce. Svítí na zaparkované stroje, techniku a auta. Na dělníky ne. Ti se začínají objevovat až po sedmé. Sjíždějí se k odpočívadlu u benzinky, která slouží jako hlavní stanoviště stavební firmy Eurovia, jež dálnici opravuje.

Přitom na benzince jiná parta už dávno pracuje. „Makáme od půl šesté,“ hlásí bagrista. „Když se řekne od půl šesté, tak tady kluci jsou, i když to znamená, že na ubytovně musejí vstávat v pět.“

Benzinka se opravuje právě kvůli rekonstrukci dálnice. Stejně by byla zavřená, její vedení se tak rozhodlo využít nucenou odstávku.

Opravy středočeských silnic potrvají do podzimu, na řidiče čekají objížďky

Pomalu se probouzí i dálnice. Je 7:08 a na krajnici, dva kilometry od začátku uzavírky, stojí dva dělníci. Další dva rozmlouvají u pick-upu. Technika je zaparkovaná tam, kde ji dělníci včera opustili. Další dva kilometry jsou prázdné, až na konci šestikilometrové uzavírky postává u auta další čtveřice mužů v oranžových vestách.

Příklad druhý. Je 9. května, stejné místo, jen čas se posunul. Tentokrát je šest večer. A na staveništi už není nikdo. Přestože svítí slunce, venku je dvacet stupňů a světlo je ještě další dvě hodiny.

Příklad třetí. Je neděle 12. května, a zatímco na benzince rachotí stroje, na dálnici je prázdno. „Mohl jste se trefit do polední pauzy,“ nabízí vysvětlení mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková. Reportér MF DNES projížděl kolem stavby v 11:02 a pak v 15:30. „Každopádně v neděli kolegové prováděli práce, které bylo možné v daném počasí realizovat, konkrétně pracovali na žlabech. V plánu byla pokládka, která byla vzhledem k nevyhovujícímu počasí posunuta na dnešek (pondělí),“ tvrdí. V neděli dopoledne bylo pod mrakem, odpoledne svítilo slunce.

Práce za příplatek

Mluvčí Štočková ujišťuje, že firma pracuje, jak jen může a jak „světelné a technologické podmínky dovolí“. Ovšem má to podle ní limity. Zmínila, že silničáři jsou závislí na „přidružených provozech“ a že pracovní doba se musí přizpůsobovat té, jakou mají třeba obalovny, od nichž berou asfalt.

A nejen to. „Musíme splňovat přísné technologické postupy, hygienické normy, harmonogram prací, který schvaluje investor, dodržovat zákoník práce, který umožňuje 11 hodin práce a povinnou přestávku po 4 hodinách a 30 minutách a je zákonně stanovený počet přesčasových hodin,“ vylíčila. Dělníci by mohli pracovat přesčas a na směny, ale... „Práce mimo pracovní dobu či vícesměnný provoz by si u nás musel investor objednat a zaplatit,“ dodala. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla záleží na efektivitě. „Pokud bychom nakoupili delší směnu, otázkou je, jestli by se to vyplácelo,“ říká.

Když ŘSD tendr vyhlašovalo, stanovilo délku opravy na 428 dní. Zájemci nabízeli, za kolik peněz práce provedou a o kolik lhůtu zkrátí. Vyhrála Eurovia s nejnižší cenou a závazkem, že zkrátí dobu o 119 dnů.

Nabízí se otázka, jestli harmonogram stanovený ŘSD není příliš měkký. „O tom můžeme diskutovat,“ reaguje Rýdl. „Stavební firma kalkuluje s vytížením kapacity. Tohle se soutěžilo před dvěma třemi roky, kdy byla situace na trhu dramaticky jiná, byl tady velikánský hlad, byla kapacita a snaha téměř bez marže pracovat. Myslím, že dnes by tomu tak nebylo, protože v tuto chvíli máte v České republice stavební kapacity vyčerpány,“ říká.

Hodnotit efektivitu práce podle absence dělníků na pracovišti považuje Rýdl za naivní. „Protože pracujeme s technologiemi, není ukazatelem stavby, kolik je tam lidí. Rozhoduje technologie, ne počet lidí a tento laický pohled a hodnocení, to je čistá emoce, nic jiného,“ říká.

Nehody a kolony

Nejde jen o to, že řidiči musí ve zúžení snížit rychlost na 80 kilometrů v hodině. Pokud dojde k nehodě, ihned se vytvoří kolona. Od začátku stavby se jich tady stalo šest, dalších šest aut se střetlo se zvěří.

První etapa prací na tomto dálničním úseku trvá do 26. května. Silničáři na dvou a půl kilometrech pokládají nový povrch na dálnici, nájezdech a průjezdu benzinkou. Nakreslí čáry, nasadí reflexní knoflíky, vymění svodidla a žlaby. Pak se posunou blíž k Praze a v témže silničním pásu budou až do 31. července opravovat vozovku mezi 43. a 37. kilometrem. Potom se přesunou na opačný pás ve směru od Prahy a tam budou až do 5. listopadu. Příští rok opraví zbytek. Práce jsou plánovány až do září 2020.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....