Více než hodinové zpoždění nabraly již tramvaje a autobusy v Brně. Doprava...

Více než hodinové zpoždění nabraly již tramvaje a autobusy v Brně. Doprava zkolabovala poté, co do města přijelo množství lidí kupovat dárky na poslední chvíli. Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Opozice chce zvrátit zdražení MHD

  • 71
Zdražení pražské hromadné dopravy se nelíbí zástupcům Evropských demokratů, Strany zelených a Unie svobody-DEU. Chtějí, aby zvýšení cen projednali zastupitelé města. Na program některého z dalších zasedání sboru by věc měla dostat chystaná protestní petice občanů.

Opoziční Evropští demokraté, Strana zelených a Unie svobody-DEU zahájí podpisovou akci s červencem, řekli jejich zástupci novinářům.

Od července zdraží z rozhodnutí radních základní přestupní jízdenka o osm na 20 korun. Cena nepřestupní jízdenky se zvedne z osmi na 14 korun. Dětský lístek bude za deset korun, a bude tak o čtyři koruny dražší. Nepřestupní zvýhodněná jízdenka podraží ze čtyř na sedm korun. O téměř deset procent vzrostou také ceny kuponů. - více zde

Hromadná doprava je veřejnou službou, a proto by jízdné růst nemělo, uvedla Daniela Matějková ze Strany zelených (SZ). V ulicích podle ní přibude automobilů, což zhorší životní prostředí.

Podle Petra Bidla (US-DEU) je verdikt radních socialistickou cestou. Místo aby se zlepšilo hospodaření dopravního podniku, zdraží se jízdné, řekl.

O hospodárném vynakládání peněz v podniku mají pochyby také Evropští demokraté. Jejich předseda Jan Kasl soudí, že podnik kupuje drahou techniku, zlevnit by bylo možné i stavební zakázky.

Evropští demokraté (ED) chtěli projednat zdražení jízdného už na květnovém jednání sboru, koalice ODS a ČSSD ale byla proti. Radní se sešli hned po zasedání a o jízdném rozhodli.

Opozice si stěžuje na to, že o tom nebyla žádná veřejná debata.

Aby se věc dostala na jednání zastupitelů, petici musí podepsat nejméně tisícovka Pražanů. Sbor by potom měl o jízdném diskutovaltv září nebo v říjnu. Iniciátoři petice ale přiznávají, že se ceny jízdenek asi snížit nepodaří.

Petice má být prvním krokem k volební spolupráci ED, SZ a US-DEU v Praze. ED jsou nyní v pražském zastupitelstvu nejsilnější opoziční stranou, SZ ani zelení ve sboru zástupce nemají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video