Opilým řidičům ztráta bodů hrozit nebude. (Ilustrační foto)

Opilým řidičům ztráta bodů hrozit nebude. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Opilým řidičům body nehrozí, v zákoně je chyba

  • 59
V zákoně, který začne platit 1. ledna, je překlep a opilým řidičům tak nebudou hrozit trestné body. Chybu odhalil právní expert Autoklubu ČR Zdeněk Svátek. Situaci může změnit jen rychlá změna legislativy. Ministerstvo vnitra už přislíbilo nápravu. Informovala o tom televize Nova.

Opilým řidičům nyní hrozí za tento přestupek pokuta a přidělení šesti trestných bodů. Od prvního dne nového roku by se to ale mohlo změnit.

Zákonodárci totiž udělali při přepisování zákona chybu, která by mohla znamenat, že řidiči nebudou body dostávat vůbec. 

Překlep se podle Zdeňka Svátka do zákona dostal tak, že poslanci při projednávání předlohy chtěli změnit pojednání o výši škody, avšak přehlédli se o jeden řádek a vymazali bodový trest za alkohol.

Chybu přehlédl i Senát a spolupracovníci prezidenta Václava Klause. Ten pak novelu podepsal. Pětaosmdesátiletý odborník na dopravní právo upozornil, že v zákoně objevil další tři nedostatky.

Chybu připustilo ministerstvo
Nyní se diskutuje o tom, kdo za chybu může. Pochybení už opatrně připustilo ministerstvo vnitra, které okamžitě slíbilo nápravu. "Nedomníváme se, že vznikla na ministerstvu vnitra, ale mohla zde vzniknout," řekl Nově mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Uvedl také, že "když vycházíme z věcného záměru tohoto zákona, tak k chybě nedošlo, došlo pouze k chybě v psaní".

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Podle policie se osvědčil. Podle statistik ministerstva dopravy byl od července 2006 potrestán přidělením bodů zhruba každý jedenáctý z řidičů registrovaných v ČR.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video