Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Olomoucký babybox zachránil druhé dítě

  • 1
Pár minut po desáté dopoledne se spustil v olomoucké fakultní nemocnici alarm, který je napojený na schránku umístěnou v blízkosti porodnice. Ve speciálním inkubátoru pak zdravotníci našli jen několik hodin starou holčičku. Je to už druhé dítě, které skončilo v olomouckém babyboxu.

Speciální zařízení, které je ve zdi v těsném sousedství porodnice, je zvukovou i světelnou signalizací napojené na novorozenecké oddělení. V okamžiku, kdy někdo otevře dveře schránky, signalizace se sepne a upozorní zdravotníky.

"Alarm se spustil několik minut po desáté. V babyboxu pak personál našel holčičku, která se narodila zhruba před dvěma hodinami," řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Miminko vážící 2,5 kilogramu bylo trochu podchlazené, proto jej lékaři umístili do inkubátoru. Život holčičky není ohrožený, leží tedy na normálním oddělení. "Zdravotní sestry jí daly jméno Terezka," doplnil Havrlant.

Děvčátko bylo odložené bez jakýchkoliv dokladů nebo dokumentů, což by mohlo umožnit jeho rychlejší adopci. Zatím ale zůstává v péči lékařů. "Nyní ji čekají zdravotní vyšetření a také její porodní váha se musí zvýšit. Proto se nedá odhadnout, jak dlouho u nás ještě zůstane," řekl Havrlant.

Dítě čekají zdravotní vyšetření
Opatrovníkem novorozence se stal olomoucký magistrát. Protože miminko nemá žádnou totožnost, jméno, příjmení i rodné číslo mu musí dát soud. Po vyřízení všech formalit může být holčička umístěna do nové rodiny. A žadatelů o adopci jsou v Olomouckém kraji stovky.

"Snažíme se, aby se miminko dostalo k náhradním rodičům co nejdřív. Je to ale citlivá záležitost. Neznáme biologické rodiče, dítě ještě čekají různá zdravotní vyšetření. Nepředpokládáme, že po propuštění z nemocnice by šlo hned do náhradní rodiny," uvedla Irena Sonntagová, vedoucí odboru sociální pomoci olomouckého magistrátu.

Přestupní stanicí pro malou Terezku se tak pravděpodobně stane kojenecký ústav. Stejně jako pro chlapečka Stanislava, který byl prvním dítětem nalezeným v olomouckém babyboxu. Ten dostal nové rodiče po necelých dvou měsících.

Česko má sedm babyboxů
Podle předsedy občanského sdružení Babybox pro odložené děti Ludvíka Hesse je holčička z Olomouce dvanáctým odloženým dítětem. Zatímco zpočátku se řada nemocnic stavěla k projektu spíš opatrně, teď mají o zřízení babyboxů zájem.

"Spíš jsme omezeni technickými a finančními možnostmi," říká Hess a dodává, že ještě letos by měly speciální inkubátory začít fungovat v dalších osmi městech. Babybox, kde mohou matky v těžké životní situaci nechat své dítě, zřídila olomoucká fakultní nemocnice před dvěma lety jako třetí v Česku.

Vloni v červnu zde matka nechala několik hodin starého zdravého chlapečka, kterému dal personál jméno Stanislav. První speciální inkubátor byl instalován  v roce 2005 v Praze, nyní  jich je v Česku sedm.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video