Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

  21:41
Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle očekávání ji ti vládní vyzdvihují, zatímco opoziční naopak. Jestliže místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček alespoň připustil, že Fiala pokračuje v prohlubování vztahů s USA, předseda hnutí SPD Tomio Okamura hovořil o premiérovi jako o loutce ve službách CIA.
Petr Fiala při letu vládního speciálu z Prahy před mezipřistáním na Islandu...

Petr Fiala při letu vládního speciálu z Prahy před mezipřistáním na Islandu (14. dubna 2024) | foto: Úřad vlády

A stejný názor vyjádřil i k předchozímu premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, který svého času sídlo americké rozvědky navštívil také. „Část oficiální s poklonami a následně brífink u skutečných šéfů, kteří naší zemi skrze loutky bohužel vládnou, tedy u americké tajné služby, která předává rozkazy skutečných vládců – finanční a zbrojní lobby,“ uvedl Okamura.

Havlíček naznačil na síti X, že Fialova vláda nedosahuje v USA takového uznání jako dříve ta Babišova. „Vzpomínám si, že před pěti lety jsme tam byli bráni jako lídr regionu, inovativní a hospodářsky úspěšná země, která inspiruje mj. v oblasti umělé inteligence. Dnes jsme vnímáni jako země, která významně pomáhá Ukrajině,“ uvedl a přidal snímky ze setkání expremiéra Andreje Babiše s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

Vládní politici reagovali velmi kladně, hovořili o vysokém renomé Česka ve světě a vysoké úrovni vztahů mezi oběma zeměmi. Například podle předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové čeští zpravodajci odvádějí dlouhodobě výbornou práci. Jejich zásluhou byli odhaleni útočníci, kteří stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, a nedávno díky jejich úsilí byla také odhalená ruská vlivová operace s cílem působit na evropské volby, uvedla.

Podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana jde o potvrzení dlouhodobého a stabilního spojenectví mezí ČR a USA, které se v oblasti bezpečnosti a vojenské spolupráce teď projevuje ve společné podpoře napadené Ukrajiny.

Podle předsedy Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše je návštěva Bílého domu potvrzením skvělé zahraniční politiky a výborných vztahů s USA. „Česko dnes pomáhá v Evropě stavět hráz proti ruskému imperialismu a v USA to dobře ví, a proto nás oceňují nejen za českou muniční iniciativu,“ sdělil.

Česko je ve střední Evropě pro Spojené státy důvěryhodným spojencem a aktivním členem Severoatlantického paktu, a to nejen díky pomoci Ruskem napadené Ukrajině, ale i díky spolupráci s kvalitními tajnými službami, míní místopředseda dolní komory Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová má zase za to, že Česko pod Fialovým vedením hraje vysokou diplomatickou ligu. „Ve Spojených státech velmi dobře ví, jak moc jsme přispěli k tomu, aby se Ukrajina dokázala bránit zrůdné ruské agresi,“ uvedla na síti X.

Význam návštěvy je velký především vzhledem k tomu, jak důležitou roli ČR hraje v pomoci napadené Ukrajině, míní politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Josef Mlejnek. Odpovídá tomu podle něj návštěva CIA včetně ředitelů všech tří tajných služeb. „Výsledek bohužel není tak úplně na Petru Fialovi, poněvadž další americká pomoc Ukrajině nyní závisí hlavně na postoji (části) amerických republikánů,“ sdělil.

Jednání zahraničních státníků s ředitelem CIA nejsou podle experta na bezpečnost z Asociace pro mezinárodní otázky a FSV UK Vojtěcha Bahenského úplně běžné, ale ani zcela výjimečné. Pro ČR je důležité udržovat ve zpravodajské oblasti dobré vztahy a vzájemnou důvěru, uvedl. Česko podle něj totiž do značné míry v oblasti zpravodajské činnosti závisí na spolupráci se Spojenými státy, protože na rozdíl od nich nemá kapacity sledovat všechny oblasti světa.

Americký prezident Joe Biden přivítal Fialu v Oválné pracovně Bílého domu v pondělí pozdě večer středoevropského času. S ředitelem CIA Williamem Burnsem před tím předseda vlády hovořil o bezpečnostní spolupráci. Vedle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky ho doprovázeli šéfové Vojenského zpravodajství Jan Beroun a Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimír Posolda.

Bezpečnostní informační služba (BIS) je na základě souhlasu vlády oprávněná spolupracovat s více než stovkou zpravodajských služeb z celého světa. Hlavními oblastmi spolupráce jsou boj proti terorismu, kontrašpionáž, problematika šíření zbraní hromadného ničení, kyberbezpečnost a ochrana utajovaných informací, uvedla BIS ve své výroční zprávě. Její ředitel Koudelka byl v centrále CIA v Langley už před pěti lety s Fialovým předchůdcem Babišem. Převzal tehdy cenu George Teneta, což je nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...