Topolánek a Tlustý

Topolánek a Tlustý - Předseda ODS Mirek Topolánek a šéf poslanců Vlastimil Tlustý. (7. března 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

ODS zmírňuje postoj k Unii

  • 174
ODS, dříve v Bruselu považovaná za synonymum euroskeptika Václava Klause, opouští svoji naprostou vyhraněnost vůči evropské politické scéně včetně euroústavy.

Šéf strany ODS Mirek Topolánek připustil, že musí brát v úvahu rizika případného odmítnutí euroústavy.

"Děláme reálnou politiku, nejsem prezident, abych si mohl dovolit soukromý názor, zvažujeme rizika z přijetí i nepřijetí," říká Topolánek.

Česko se v minulých měsících Bruselu začalo v souvislosti s přijetím euroústavy jevit jako možná ještě "rizikovější" země než tradičně euroskeptická Británie.

Také proto, že Praha jako jediná členská země dosud nemá jasno, jak se bude ústava schvalovat, zda referendem, či v parlamentu.

"Otázka je, jak by se ústava v parlamentu schvalovala, zda kvalifikovanou, či prostou většinou. I v tomto směru máme připraveny určité kroky, které mohou umožnit, abychom tolerovali projití evropské ústavní smlouvy," prohlásil Topolánek, podle kterého ODS povede vlastní informační kampaň.

"Nebude to negativistická kampaň, ale vysvětlovací a necháme, aby si naši voliči, kteří jsou většinou proevropsky ladění, utvořili vlastní názor," dodal.

Sobotka říká měkké ano

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) pak řekl přijetí evropské ústavní smlouvy dokonce "měkké ano".

"I lisabonská kritéria (plán ekonomického rozvoje Unie – pozn. red.) se zdála velmi tvrdá a měla postihovat země, které je nedodržují. Najednou se to dokázalo změkčit. Věřím, že i tato ústava nebude ve svém důsledku tak tvrdá, jak zní," zdůvodnil svůj postoj Sobotka.

Přitom ještě nedávno ODS v souvislosti s ústavou zmiňovala jen to, že podle jejího názoru povede k oslabení váhy Česka v Unii.

V Bruselu si všímají, že Klausův nástupce začal v poslední době image své strany posouvat do poněkud smířlivější roviny. "Ten rozdíl rétoriky je znát," poznamenal jeden z členů Evropské lidové strany (ELS), blízký jejímu vedení.

Topolánek navíc vůbec poprvé přijel do zámečku Meise na okraji Bruselu, kde mají pravidelné summity právě evropští lidovci, s nimiž ODS v Evropském parlamentu spolupracuje.

A to i přesto, že se s touto nejpočetnější skupinou v europarlamentu neshodne právě v názoru na potřebu evropské ústavy či přijetí Turecka do Unie. "Chceme být v centru dění," vysvětlil Topolánek svoji účast na summitu. A nevyloučil, že ODS jednou do ELS vstoupí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video