Šéf poslanců ODS Tlustý se podepsal pod oznámení na Paroubka.

Šéf poslanců ODS Tlustý se podepsal pod oznámení na Paroubka. | foto: David Port, MF DNES

ODS podala trestní oznámení na Paroubka

  • 676
Představitelé ODS podali kvůli privatizaci Unipetrolu trestní oznámení na premiéra Jiřího Paroubka, bývalého šéfa jeho sekretariátu Zdeňka Doležela a ministry Bohuslava Sobotku a Milana Urbana. V TV Nova to řekl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Spolu s ním se pod oznámení podepsali místopředsedové ODS Petr Nečas a Miroslava Němcová. V pátek oznámení odeslali Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Vyjmenované funkcionáře podezírají členové ODS ze zneužití pravomoci veřejného činitele, maření úkonů veřejného činitele a poškozování cizích práv.

Paroubek označil podle ČTK oznámení za "zoufalé tahy ODS, aby trošku zastavila v očích veřejnosti svoji pasivitu, ze které se nedokáže v posledních týdnech vůbec vymanit".

K rozhodování o prodeji Unipetrolu řekl, že byl před půldruhým rokem ještě na pražské radnici a o privatizaci měl "povědomost" z novin.

Tlustý ale fakta pokládá za jasná. "Předseda vlády poslal pana Doležela do Polska, ten tam jednal o ceně akcií, za které mají být vykoupeny akcie od minoritních akcionářů (Unipetrolu). Cena, o které se tam jednalo, čirou náhodou po jeho návratu na večerním zasedání byla schválena. Cena na trhu byla o 50 korun větší," uvedl Tlustý.

Privatizaci Unipetrolu provázela podle dosavadních spekulací korupce.

Tlustý odkázal na závěry polské parlamentní vyšetřovací komise, podle níž polská firma PKN Orlen, která státní podíl v Unipetrolu získala, dostala slevu 5,3 miliardy korun.

"Je evidentní, že v duchu hesla 'Nechceme slevu zadarmo' byly vyplaceny provize. To, co jsou provize z polské strany, jsou úplatky na české straně. A teď jde o to nalézt ty, kteří je inkasovali," uvedl Tlustý.

Poslanci v týdnu zřídili nejen ke kauze Unipetrol vyšetřovací komisi. Měla by se zabývat privatizací celého českého chemického průmyslu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video